Plyn z plynovodu Nord Stream 2 uniká do Baltského moře. Měřením byly zjištěny podmořské exploze. Hovoří se o sabotáži (VIDEO)

Dánské úřady údajně vyzvaly lodě, aby se nepřibližovaly k ostrovu Bornholm poté, co přes noc unikl plyn z ruského plynovodu Nord Stream 2.

“Dnes došlo k úniku na plynovodu Nord Stream 2 nedaleko Dánska,” uvedla Dánská energetická agentura ve svém prohlášení.

Německá vláda uvedla, že je v kontaktu s dánskými úřady a spolupracuje s místními orgány činnými v trestním řízení, aby zjistila, co způsobilo náhlý pokles tlaku v potrubí.

Mezitím bylo oznámeno, že v návaznosti na Nord Stream 2 byl zaznamenán pokles tlaku v obou větvích Nord Stream 1. Důvody zatím nejsou známy.

Rusko považuje včerejší nehody na plynovodu Nord Stream za důsledek sabotáže

Nehody “vypadají jako sabotáž ze strany známých odpůrců ruského plynu v Evropě,” řekl Alexej Grivach, zástupce vedoucího Fondu národní energetické bezpečnosti.

Na místo úniku byla vyslána fregata Absalon a ekologické plavidlo Gunnar Thorson. Budou provádět monitorování vody v nouzových oblastech. Dánská armáda zveřejnila záběry úniku.

https://t.me/stranaua/66387?embed=1 – video zde

 Připomeňme, že německá vláda zahájila vyšetřování příčin havárií plynovodů za účasti federálních bezpečnostních orgánů, informovala německá média.

Rusko dříve uvedlo, že poškození “vypadá jako sabotáž”.

A Peskov označil havárii Nord Streamu za bezprecedentní situaci, která vyžaduje vyšetřování.

Mezitím v důsledku pozastavení dodávek plynu přes Nord Stream začaly ceny plynu v Evropě opět růst a již se blíží 1 900 dolarům za tisíc metrů krychlových. Z prasklého plynovodu Nord Stream by mohl uniknout plyn v hodnotě 2 miliard USD. Takové výpočty provedl Alexander Sobko, analytik ropného, plynárenského a petrochemického průmyslu, v komentáři pro ruské novináře.

Obrovský únik plynu z plynovodu Nord Stream není “nic jiného než teroristický útok naplánovaný Ruskem a akt agrese proti EU”, napsal na Twitteru poradce OP Michail Podoljak.

“Rusko chce destabilizovat hospodářskou situaci v Evropě a vyvolat paniku před zimou. Nejlepší odpovědí na šikanu a investice do bezpečnosti jsou tanky pro Ukrajinu. Zejména ty německé,” napsal Podolyak.

Je třeba poznamenat, že Rusko ve skutečnosti obviňuje USA ze sabotáže plynovodu.

“Možnost dodávat plyn do Německa a jeho prostřednictvím do zbytku Evropy tak zmizela. To je problém nejen pro Rusko, ale i pro Evropu. Někdo zasáhne především Německo. Je to výhodné pro USA, které potřebují pohřbít německo-ruskou spolupráci. A v důsledku toho zabránit možnosti obnovení vztahů a připojení EU k trhu s LNG. V oblasti spolupráce v plynárenství konečně oddělují Rusko od Evropy,” uvedl Igor Juškov, odborník z Finanční univerzity při ruské vládě.

Přejít nahoru