Zeman

Miloš Zeman má na věc jasný názor: Co by podle něj měla Česká republika dělat s ruskými uprchlíky?

„Nesouhlasím s panem ministrem Lipavským, který prohlásil, že bychom těmto uprchlíkům neměli dávat humanitární víza. Mluvil o lidech, kteří utíkají před povolávacím rozkazem,“ řekl Zeman v nedělním rozhovoru pro zpravodajství CNN Prima. Na otázku, zda by Česká republika měla přijmout ruské uprchlíky, kteří utíkají ze své země, aby nemuseli narukovat do armády, Zeman odpověděl: „Rozhodně ano. Myslím, že bychom těmto lidem měli dát víza, stejně jako ukrajinským uprchlíkům,“ dodal prezident s tím, že si nemyslí, že by tito lidé představovali pro Českou republiku bezpečnostní riziko, uvádí Topky.sk.

Částečnou mobilizaci, do níž by se podle oficiálních prohlášení ruských úřadů mělo zapojit asi 300 000 Rusů s vojenským výcvikem, oznámil ve středu ruský prezident Vladimir Putin. Spekuluje se však, že by mohl být povolán až milion občanů. Putin tento krok učinil kvůli nepříznivému vývoji okupační války na Ukrajině, kterou rozpoutal v únoru.

„Tato mobilizace se týká více než milionu vojáků, je to zcela jasně problém se všemi důsledky,“ řekl Zeman a dodal, že v Rusku je možná změna vedení, v níž hraje roli buď armáda, nebo byznys. „Armáda však prokázala tak obrovskou neschopnost, že nebude iniciátorem žádné změny. Obchodní příležitosti jsou omezeny sankcemi. Pokud by došlo k politickým změnám, viděl bych to spíše jako tlak z ekonomických kruhů,“ řekl Zeman pro iDNES.

Zdroje: Topky.skiDNESCNN Prima News

Přejít nahoru