Po elektřině a plynu výrazně rostou i ceny tuhých paliv. LPG zdražuje minimálně

České domácnosti začínají v důsledku vysokých cen zemního plynu ve velké míře přecházet na tuhá paliva. Kvůli obrovskému zájmu o palivové dřevo a dřevní pelety ale výrazně rostou ceny i v tomto segmentu. Podle údajů Českého statistického úřadu vzrostla cena palivového dříví ve druhém čtvrtletí meziročně o 111 %. Pohled na ceníky dodavatelů ukazuje, že výraznému nárůstu ceny neušlo ani další ekologické palivo – dřevní pelety. Ty meziročně zdražily také na přibližně dvojnásobek.

Velký zájem je rovněž o kamna a kotle na tuhá paliva. „Růst počtu prováděných instalací i dalších poptávek je enormní, zvýšil se oproti předchozím rokům asi trojnásobně. Cenový nárůst pelet tomu samozřejmě neprospívá, ale vzhledem k inflaci a ještě většímu růstu cen plynu a elektřiny je vysvětlitelný. Do hry se vrací i uhlí, které je vedle dřeva a pelet dalším domácím palivem,“ popisuje situaci na trhu Vladimír Stupavský z Klastru Česká peleta, který sdružuje výrobce ekologických paliv, přičemž zmiňuje další z efektů, které rostoucí ceny elektřiny a zemního plynu přinášejí: domácnosti se začínají vracet k uhlí.

Ceny LPG jsou stabilnější

Naopak ceny LPG zůstávají poměrně stabilní. Propan v lahvích nebo v zásobnících sice meziročně též zdražil, avšak zdaleka ne tolik jako zemní plyn nebo palivové dřevo. „Zatímco cena zemního plynu meziročně vzrostla několikanásobně a aktuální spotová cena na burze je dokonce na desetinásobku loňských hodnot, u topného propanu v zásobnících jsme v prvním pololetí zaznamenali asi 40procentní cenový nárůst ve srovnání se stejným obdobím minulého roku,“ uvádí Jiří Karlík, generální ředitel společnosti Primagas. Předpokládá však, že zdražení propanu při celoročním srovnání bude výrazně nižší. Cena LPG totiž povyrostla zejména v závěru loňského roku spolu s inflací a cenami dalších komodit. Od té doby je stabilní.

Větší stabilita cen LPG je dána výrobním postupem a rozdílnými distribučními toky. „Výroba a distribuce LPG je na rozdíl do zemního plynu daleko méně závislá na různých geopolitických událostech a tolik nehrozí možné výpadky v dodávkách. V případě LPG zkrátka nejsme primárně závislí na Rusku,“ upozorňuje Jiří Karlík a dodává, že velká část LPG vzniká při rafinaci ropy přímo v Evropě. Tuzemskou poptávku z velké části kryje rafinerie v Kralupech nad Vltavou napojená na ropovod IKL, jímž proudí ropa z Italského Terstu.

Podle Jiřího Karlíka má jeho společnost díky globálnímu zázemí mezinárodní skupiny SHV Energy unikátní přístup k mnoha evropským terminálům. „Bez ohledu na lokální situaci v regionu, například při odstávce rafinerie, tak můžeme diverzifikovat svůj nákup a zajistit maximální spolehlivost dodávek LPG či propanu a jejich cenovou stabilitu,“ upřesňuje ředitel Primagasu.

LPG v domácnostech dobře nahradí zemní plyn i dřevo

Díky cenové stabilitě se tak LPG nyní stává jedním z ekonomicky nejvýhodnějších paliv, které je navíc vhodné jak pro rodinné domy či menší (rekreační) objekty, tak pro menší firmy. Cena jedné kilowatthodiny energie se při využití čistého propanu dodávaného do zásobníku dnes pohybuje okolo tří korun včetně DPH. LPG je přitom možné výhodně nakoupit dopředu, přičemž se platí jednorázově za celé dodané množství plynu. Existuje ale také možnost klasických zálohových plateb a ročního vyúčtování.

Při přechodu na cenově stabilnější LPG je možné pokračovat se stávajícími plynovými spotřebiči použitými v domě, jako je kondenzační kotel, průtokový ohřívač vody nebo plynový sporák. Jediná úprava spotřebičů spočívá ve výměně trysek hořáků. Obvykle je nutné také doladit intenzitu plamene. V každém případě jde o jednoduché úpravy, které během chvilky dokáže provést servisní technik.

Jaký pořídit zásobník na plyn?

Nezanedbatelnou investici nicméně vyžaduje instalace propanového zásobníku, včetně projektu, souvisejících úprav pozemku či dopravy a napojení zásobníku na kotel. Samotný zásobník si však není nutné kupovat. Dodavatelé LPG umožňují jeho pronájem za symbolickou cenu – zpravidla jednotky korun denně. Veškerý servis a revize jsou tak odpovědností dodavatele LPG.

Starší rodinné domy často využívají zásobníky na 4 850 litrů, respektive 2,1 tuny propanu. To odpovídá 27 megawatthodinám energie, což by mělo pokrýt roční nároky na vytápění a ohřev vody běžné domácnosti. „Stále více se ale využívají i menši zásobníky na 2 700 litrů neboli 1 200 kilogramů propanu. Mnoho domů má dnes totiž lepší tepelnou izolaci a lidé si také často přitápějí krbem nebo krbovými kamny,“ popisuje Jiří Karlík.

Přejít nahoru