Válka na Ukrajině by mohla vést i k rozpadu Ruské federace, myslí si americký generál

Je stále jasnější, že Ukrajina ve válce proti Rusku zvítězí a Kreml bude čelit historické krizi důvěry, píše v deníku The Telegraph Ben Hodges, bývalý velitel americké armády v Evropě. Slabiny, které podle něj válka odhalila u ruského prezidenta Vladimira Putina, jsou tak do očí bijící, že svět je možná svědkem začátku konce – nejen Putinova režimu, ale celé Ruské federace.

Podle Hodgese by k rozpadu federace mohly přispět nejméně tři faktory. Prvním z nich je ztráta důvěry veřejnosti v ruskou armádu, která byla vždy základem legitimity Kremlu. Ponížení, které utrpěla na Ukrajině, je nyní téměř úplné, její slavná černomořská flotila se stále skrývá za Krymem a bojí se zasáhnout proti zemi, která ani nemá námořnictvo.

Slušný plat
A ruští muži, které kdysi lákala slušná mzda, se nyní hromadně vyhýbají odvodu, protože vědí, co je čeká na bojišti. To vše ještě zhoršuje neúměrné verbování příslušníků etnických menšin v Čečensku a dalších okrajových částech Ruské federace, které jsou nejjistějším zdrojem potravy pro ukrajinská děla, což vyvolává pocit viny, který čas jen tak nesmyje.

Druhým faktorem mohou být škody, které válka působí ruské ekonomice. Ty by mohly být tak ničivé, že se ekonomika země zhroutí a nebude schopna uživit 144 milionů obyvatel. Ztráta energetických trhů, kterou Rusko kompenzovalo nedostatek vyspělého průmyslu, je nezvratná.

Viac info na trend.sk

Přejít nahoru