Ministerstvo zdravotnictví vyslalo už desátý kamion s humanitární pomocí na Ukrajinu

22 032 balení léčiv v souhrnné hodnotě přes 1,3 milionů korun darovala společnost Glenmark Pharmaceuticals Distribution s.r.o. Darování je koordinováno v rámci Mechanismu civilní ochrany EU. V souvislosti s vojenským konfliktem na Ukrajině vyslalo Ministerstvo zdravotnictví ČR včetně dnešní zásilky již deset kamionů.

„Ukrajinci už přes půl roku statečně odolávají ruské vojenské invazi. Jsem hrdý, že jim můžeme pomoci nejen tím, že v České republice děláme maximum pro jejich rodiny, ale že díky darům farmaceutických firem pomáháme i v místě konfliktu. Dnes na cestu vyrazil již desátý kamion s potřebnými léky. Děkuji všem, kteří pomáhají,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

V rámci poslední várky pomoci jsou na Ukrajinu převáženy především léčivé přípravky vhodné pro tlumení bolesti a horečky. Součástí dodávky jsou také léky, které jsou vysoce účinné v léčbě různých infekcí, mezi něž patří infekce horních a dolních cest dýchacích nebo infekce kůže a měkkých tkání.

Konkrétně se jedná o léčivé přípravky pro využití v urgentní medicíně, vhodné na tlumení bolesti, k léčbě krevních sraženin, infekcí, zánětů, léčbu šokových stavů, srdečních onemocnění a dalších potřebných léků, které byly vyžádány ukrajinskou vládou.

Humanitární pomoc je realizována skrze společný Mechanismus civilní ochrany EU a Středisko pro koordinaci odezvy na mimořádné události.

(šč), il.foto: ohchr.org

Přejít nahoru