Obrovský šok pro celý svět: Královna Alžběta II. zemřela

Královna Alžběta II. dnes zemřela ve věku 96 let, informaci potvrdil Buckinghamský palác. Spojenému království a dalším 14 zemím Commonwealthu vládla víc než 70 let již od roku 1952. Jeji nástupcem sa stane princ Charles, její nejstarší syn.

Na Buckinghamském paláci je spuštěna vlajka. Podle informací královna skonala v okruhu své nejbližší rodiny na zámku Balmoral ve Skotsku. Policie střežící skotský zámek Balmoral požádala lidi, kteří k objektu v posledních hodinách přišli, aby místo opustili. Podle televize Sky News na místě vládne opravdový klid.

Nový britský král Charles v prvním tiskovém prohlášení po smrti královny Alžběty II. uvedl, že truchlí kvůli odchodu vážené panovnice a milované matky. “V období smutku a přeměn bude mě i moji rodinu utěšovat vědomí toho, jakému respektu a široké oblibě se královna těšila,” napsal syn zesnulé panovnice. Je si vědom toho, že její odchod těžce pocítí lidé v Británii i po celém světě.

Rakev s ostatky nejdéle sloužící panovnice bude převezena do Westminsterského opatství.

Královna Alžběta II. měla v posledních měsících nespecifikované zdravotní potíže, které britská média popisují jako “problémy s pohybem”. Královna proto omezila vystoupení na veřejnosti a naposledy o víkendu odřekla účast na skotských hrách v městečku Braemar.

Královna Alžběta II. (celým jménem Elizabeth Alexandra Mary Windsor; 21. dubna 1926 Mayfair, Londýn – 8. září 2022 Balmoral) byla vládnoucí královna patnácti nezávislých států označovaných jako Commonwealth realm. Jedná se o státy Antigua a Barbuda, Austrálie, Bahamy, Belize, Grenada, Jamajka, Kanada, Nový Zéland, Papua Nová Guinea, Svatý Kryštof a Nevis, Svatá Lucie, Svatý Vincenc a Grenadiny, Šalomounovy ostrovy, Tuvalu a Spojené království Velké Británie a Severního Irska. V každé této zemi byla považována za panovnici samostatného státu a plnění královských povinností pro každou zemi bylo oddělené. Byla také nejvyšší představitelkou anglikánské církve.

Britskou královnou se stala ve svých 25 letech po smrti svého otce Jiřího VI. dne 6. února 1952. V dlouhém období její vlády došlo k zániku Britského impéria (proces, který byl zahájen již za jejího otce) a následnému vzniku Commonwealthu. Poté, co britské kolonie získávaly nezávislost, se stala královnou několika nově osamostatněných zemí. Některé z nich později změnily svůj status na republiku. V září 2015 překonala v délce vlády svoji praprababičku, britskou královnu a indickou císařovnu Viktorii, a stala se tak nejdéle vládnoucím panovníkem v anglických a britských dějinách. Od října 2016, po smrti thajského krále Pchúmipchona Adunjadéta (Rámy IX.), byla také nejdéle vládnoucím žijícím monarchou na světě.

(šč), foto: SITA

Přejít nahoru