Rusové si Ameriky už neváží. Varují je, že na svou ochranu použijí i jaderné zbraně

Diplomat také zmínil ruskou doktrínu, podle níž může Moskva v případě útoku zbraněmi hromadného ničení použít jaderné zbraně.

“Opakovaně jsme varovali Spojené státy před následky, které by mohly nastat, pokud budou pokračovat v zásobování Ukrajiny zbraněmi,” řekl Rjabkov ve státní televizi.

“Velmi úzká hranice, která odděluje Spojené státy od toho, aby se staly stranou konfliktu, nesmí u zběsilých protiruských sil vyvolat iluzi, že pokud tuto hranici překročí, vše zůstane při starém,” řekl a dodal, že Rusko bude pokračovat v útocích na Ukrajině.

“Varujeme Spojené státy před provokativními kroky, jako jsou dodávky zbraní s delším doletem a ničivějším účinkem,” řekl Rjabkov. “Je to cesta nikam, která má vážné důsledky a za kterou Washington ponese plnou odpovědnost.”

BBC:Elita ruských ozbrojených sil krvácí na Ukrajině

Za šest měsíců války na Ukrajině ztratila ruská armáda tisíce vojáků. Důležitý je nejen počet, ale také to, jací lidé umírají, píše ruská redakce BBC. Podle ní Rusko přišlo o více než 900 elitních specialistů, jejichž výcvik trval roky a stál miliony dolarů.

Podle západních a ruských expertů nebyly ruské jednotky připraveny na útočné akce. Úkoly, které obvykle plnila pěchota, tak musely plnit jednotky speciálních sil, námořní pěchota a výsadkáři. Právě tyto elitní jednotky utrpěly citelné ztráty. O život přišly také desítky vojenských pilotů. Podle názoru odborníků bude mít Rusko potíže tyto ztráty nahradit.

K 1. září se BBC podařilo z otevřených zdrojů zjistit, že zemřelo 151 vojáků speciálních sil GRU. Téměř každý čtvrtý z nich byl důstojník. Podle zveřejněných nekrologů utrpěla největší ztráty 22. gardová brigáda speciálních sil. Zahynulo nejméně 30 vojáků, včetně čtyř důstojníků, velitelů rot (brigáda má pouze čtyři roty speciálních sil).

Podle amerického analytika Michaela Kofmana připadá na každého zabitého ruského vojáka v průměru 3,5 zraněného. Minimálně v čase tak mohla 22. brigáda přijít o 130 vojáků. Podobné ztráty utrpěly i další jednotky speciálních sil GRU.

Přejít nahoru