Šokující předtucha: Kybernetická hrozba, plánuje Rusko útok na podmořský internetový kabel?

Na jihu Francie bylo přes noc přerušeno několik podmořských kabelů, což ovlivnilo internet po celém světě. Minulý týden došlo k přerušení nejméně tří optických kabelů, což zpomalilo přístup k internetu pro uživatele v Evropě, Asii a USA. Operátor a ISP Free hovořili o “vandalském činu proti naší optické infrastruktuře”. Útoky byly provedeny současně a na různých místech poblíž Marseille.

Podle ukrajinského technologického portálu Sundries je pravděpodobné, že za tím stojí ruští sabotéři z ponorek. Vyšetřovatelé však zatím nenašli žádné důkazy o ruském podílu na škodách.

V severním Atlantiku byl nedávno poškozen klíčový podmořský kabel, což způsobilo výpadek telefonního a internetového spojení na britských Shetlandských ostrovech. Na sociálních sítích se brzy začalo spekulovat, zda se nejedná o technickou závadu nebo sabotáž.

Úřady poskytly odpověď o něco později: “Máme důvod se domnívat, že kabel poškodila rybářská loď,” uvedl podle BBC Páll Vesturbu, manažer odpovědný za provozovatele Faerských ostrovů.

@dailynews_update daily news update – shetland #dailynewsupdate #shetland ♬ Epic Emotional – AShamaluevMusic

 

Přejít nahoru