Toto jednoduché 3 minutové video navždy změní vaše vnímání času

Nakonec, co ve skutečnosti znamená 4,5 miliardy let? Jak vůbec chápete to množství času s našimi lidskými mozky s krátkým životem?

Business Insider toho v této 3minutové animaci odvedl docela neuvěřitelnou práci tím, že zobrazil časovou osu Země, pokud byl čas vzdáleností od Los Angeles po New York. A, bože, náš světonázor nikdy nebude stejný.

Cestu začínáme v Los Angeles, zpět, když se Země poprvé vytvořila před 4,54 miliardami let. Ale nedostaneme se příliš daleko na naší cestě časem a prostorem, než se objeví Měsíc poté, co Zemi zasáhne planetární těleso.

Asi v polovině vrcholu Arizony se největší hornina na světě formuje před 3,95 miliardami let a poté několik kilometrů po silnici – před 3,8 miliardami let – se objevují první důkazy o životě ve formě replikujících se molekul.

Ale až v Kansasu, před 2,7 miliardami let, kdy se poprvé objeví sinice produkující kyslík, a poté o 200 milionů let později se v zemské atmosféře hromadí značné množství kyslíku.

A pak, věřte tomu nebo ne, mnohobuněčné organismy se vyvinuly až v Pensylvánii – v polovině země – před pouhými 600 miliony let.

V Pensylvánii se toho děje hodně, jako jsou rostliny kolonizující půdu a vyvíjející se obojživelníci. A v době, kdy dinosauři vyhynuli, už jsme ve státě New York.

Kam tedy lidé zapadají? Píše portál ScienceAlert.

Necháme vás sledovat video níže, abyste to zjistili, a řekněme, že to vybuchne vaší šílené mysli. Zvláště když uvidíte, kolik jsme toho udělali za pouhých 1,7 metru času.

Přejít nahoru