Bývalý poradce Pentagonu říká, že USA pravděpodobně zaútočily na plynovody Nord Stream, aby izolovaly Německo

Plukovník americké armády ve výslužbě Douglas Macgregor učinil tyto komentáře během vystoupení v podcastu Judging Freedom.

Macgregor řekl, že proces eliminace vylučuje Německo, protože je závislé na Nord Stream pro svou energetickou bezpečnost, zatímco pro Rusko také nesloužilo žádnému prospěchu, že sabotovalo svou vlastní infrastrukturu.

“Zničili by Rusové svůj vlastní plynovod? 40 procent ruského hrubého národního produktu nebo hrubého domácího produktu se skládá z cizí měny, která přichází do země za účelem nákupu zemního plynu, ropy, uhlí a tak dále. Takže Rusové to neudělali. Představa, že to udělali, je podle mě absurdní,” řekl Macgregor.

S odkazem na nechvalně proslulý smazaný tweet polského europoslance Radoslawa Sikorského, ve kterém napsal: “Děkuji vám, USA,” Macgregor poznamenal: “Kdo jiný by mohl být zapojen? Zdá se, že Poláci jsou z toho očividně velmi nadšení.”

https://twitter.com/ComradeHeather/status/1576643356267978752?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1576643356267978752%7Ctwgr%5Ed49ff393e75abb0f99c18c72c3b0692c2b5434ed%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.zerohedge.com%2Fgeopolitical%2Fformer-pentagon-advisor-says-us-likely-attacked-nord-stream-pipelines-isolate-germany

Nicméně s odvoláním na zprávy, že při obou explozích bylo detekováno více než 500 kg TNT, bývalý poradce Pentagonu naznačil, že pouze Spojené státy a britské královské námořnictvo mají schopnost provést útok.

“Pak se musíte podívat na to, kdo jsou státní aktéři, kteří jsou schopni to udělat. A to znamená Královské námořnictvo, Zvláštní operace Námořnictva Spojených států,” řekl Macgregor.

“Myslím, že je to docela jasné. Víme, že byly použity tisíce liber TNT, protože tyto plynovody jsou nesmírně robustní. Máte několik centimetrů betonu kolem různých kovových slitin pro pohyb zemního plynu. Takže to není něco, co byste mohli jednoduše hodit granát na konec rybí šňůry a narušit. To znamená, že to vyžaduje určitou míru sofistikovanosti,” dodal.

Macgregor naznačil, že motivem útoků bylo zabránit Německu v záchraně ukrajinské války poté, co Berlín začal “vyvolávat dojem, že už nebudou souhlasit s touto zástupnou válkou na Ukrajině”. Píše portál Zerohedge.

“Váhám říct ‘víme, že to musel být Washington’. To nemůžu říct, protože to prostě nevíme. Ale je zcela jasné, že jsme znemožnili možnosti Berlína. Berlín se od této aliance odkláněl. [Kancléř] Olaf Scholz řekl: “Neposílám žádné další vybavení, nepošlu žádné tanky.” Teď je ve vazbě, protože Spojené státy ho prostě okradly o možnost záchrany. Kdo mu dodá plyn, ropu, uhlí a všechno ostatní, pokud se zachrání? Kam se teď obrátí? A nezapomeňte, že Němci, kteří doma čelí strašlivým následkům, odmítají restartovat jaderné elektrárny,” řekl bývalý úředník.

 

Přejít nahoru