Greta Thunbergová je zpět! Jsou věci, které ji netrápí tolik jako v minulosti

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová v úterý v německé veřejnoprávní televizi uvedla, že by považovala za chybu, kdyby se stávající jaderné elektrárny zavřely a místo toho se více zaměřily na uhlí. “Když už je máte v provozu, je podle mě chyba je zavřít a zaměřit se na uhlí,” řekla Thunbergová a dodala, že to považuje za velmi špatný nápad.

Plány Německa se změnily

Původně se plánovalo, že Německo ukončí jadernou energetiku na konci letošního roku. Válka na Ukrajině a následný tlak na vývoz fosilních paliv a ceny elektřiny však tuto strategii zpochybnily. Vláda souhlasila s kratším, omezeným prodloužením provozu dvou posledních jaderných elektráren o několik měsíců, aby pokryly nejchladnější zimní měsíce. Opozice a jeden z členů vládní koalice kancléře Olafa Scholze však lobbují za delší prodloužení.

Ačkoli je pravděpodobně příliš zjednodušené označit zaměření na uhlí za náhradu za odstavení jaderných elektráren, vláda samostatně schválila obnovení provozu několika uhelných a ropných elektráren, aby zajistila dodávky během zimy. Německo v posledních letech vedle vyřazování jaderných elektráren z provozu hloubí také nové uhelné doly. Vláda se přitom zavázala postupně minimalizovat a do roku 2030 postupně ukončit využívání uhlí.

Někteří politici přivítali Gretiny komentáře s nadšením.
Ministr financí Christian Lindner, šéf Svobodných demokratů, kteří podporují volný trh, a Markus Söder, vůdce bavorské opoziční Křesťanskosociální unie, Thunbergovy výroky přivítali. “Vítám, že zakladatelka Fridays for Future Greta Thunbergová podpořila postoj naší strany k zachování jaderných elektráren v síti. V této energetické válce musí být vše, co vyrábí elektřinu, v síti. Důvody mluví samy za sebe – ekonomické i fyzické,” napsal Lindner na Twitteru.

Lindnerova strana FDP je jediným členem Scholzovy koaliční vlády, který má zájem na dalším prodloužení doby provozu jaderných elektráren. Koaliční partneři strany – středoleví sociální demokraté a ekologové ze strany Zelených – se pyšní tím, že jsou stranou, která na přelomu století realizovala původní německé plány na postupné odstranění jaderných zbraní. Söder sdílel části Thunbergova rozhovoru na sociálních sítích s jednoduchým komentářem: “Zajímavé…” Oba závody s plánovaným krátkým rozšířením se nacházejí v jižním Bavorsku. V této otázce panuje v koalici zjevné napětí.

I během války bychom se měli soustředit na jiné věci.
Thunberg v rozhovoru také varoval před ústupem od ekologické energie během války na Ukrajině. Řekla, že chápe potřebu chránit lidi před nadměrnými náklady na energii, ale zároveň uvedla, že lidé jsou “závislí” na energii a systému, který není udržitelný. Dodala, že změna klimatu není považována za celosvětovou mimořádnou událost a nástup jiných problémů, jako je pandemie COVID, ukázal, že tomu tak pravděpodobně je. Zdůraznila však, že ani uprostřed krize nesmí lidé ztrácet ze zřetele změnu klimatu. “Každá válka je katastrofa. Na mnoha úrovních. Musíme se ale umět soustředit na různé věci najednou,” řekl Thunberg.

zdroj

Přejít nahoru