Česko opět přistupuje k energetické krizi radikálně: na záchodech 15 stupňů, ve sprchách jen 19! Koho se to týká?

Ministerstvo zdravotnictví ČR pod vedením Vlastimila Válka již několikrát změnilo minimální teploty v místnostech, jako jsou toalety, nemocnice a pracoviště. A znovu je upravují. Důvodem je podle nich zuřící energetická krize nebo hrozící nedostatek plynu. Přednostně se to dotkne hygienických místností, ale také pracovišť, ne však všech profesí. Informuje o tom český deník Blesk. Návrh ministerstva zdravotnictví již schválila vláda.

Jedná se především o sedavé zaměstnání nebo lehkou manuální práci. V případě úředníků, kteří pracují s počítači, zaměstnanců laboratoří nebo těch, kteří třídí drobné předměty, se minimální teplota sníží z 20 na 18 stupňů Celsia. Minimální teplota klesne z 18 na 16 stupňů Celsia pro lehkou manuální práci, například pro pokladní, montéry lehkých dílů a osoby, které nosí lehká břemena. V jejich případě však teplota závisí také na způsobu větrání.

Česko opäť radikálne pristupuje

Zdroj: Topky.sk, Blesk.cz

 

Kromě samotných pracovišť se teploty mění také v sanitárních prostorách, jako jsou toalety, sprchy a šatny. V šatnách klesne teplota ze současných 20 na 18 stupňů Celsia, zatímco v umývárnách bude o 3 stupně chladněji, tedy 19 stupňů Celsia. Sprchy se ochladí dokonce o 6 stupňů, z 25 na 19 stupňů Celsia, a na toaletách bude nově 15 stupňů, což představuje ochlazení o 3 stupně.

Česko opäť radikálne pristupuje

Zdroj: Topky.sk, Blesk.cz

 

Jak se vypořádat se snížením teplot, navrhl Svaz zaměstnanců obchodu. “V textu byla navržena konkrétní řešení, jak se vypořádat s problémem snižování teplot na pracovištích. Jedná se například o bezpečnostní přestávky, ochranné nápoje, jako je horký čas, a také o úpravu pracovních režimů tak, aby se upřednostňovaly osmihodinové směny, a také o zkrácení otevírací doby prodejen,” uvedly odbory v prohlášení. S návrhem ministerstva zdravotnictví souhlasí a dodávají, že zaměstnanci, kterých se novinka týká, mohou nosit teplejší oblečení nebo se častěji střídat. Válek tvrdí, že všechny návrhy projednal s hygieniky, kteří museli snížení teplot schválit. Kromě toho vycházel z praxe v sousedních státech. Píšu topky.sk.

Přejít nahoru