Biden označil Putina za “racionálního hráče” a zároveň se mu vysmíval

O tom, zda Putin jedná racionálně, se vedou intenzivní debaty, protože lídři se snaží předvídat jeho další kroky, napsala CNN.

Ačkoli Biden považuje Putina za “racionálního aktéra”, cíle, které Putin před invazí na Ukrajinu vytyčil, považuje za směšné.

“Poslechněte si, co říká. Když si poslechnete jeho projev, který pronesl po tomto rozhodnutí, mluvil o celkové myšlence, že musí být vůdcem Ruska a sjednotit všechny rusky mluvící lidi. Myslím, že je to iracionální,” řekl Biden.

Putin podle něj udělal chybu, když se spoléhal na podporu na Ukrajině.

“Myslím, že jeho projev a cíle nebyly racionální. Myslím si, Jakeu, že si myslel, že ho přivítají s otevřenou náručí, že je to domov matičky Rusi v Kyjevě a že ho tu přivítají, a myslím, že se úplně přepočítal,” řekl.

Biden uvedl, že v současné době nemá v plánu se s Putinem setkat.

“Nevím, proč bychom se s ním měli setkávat právě teď,” řekl v rozhovoru pro CNN.

Americký prezident však možnost takového setkání připustil. Ale pouze v případě, že Putin “přijde sám”.

“Ale kdyby za mnou například přišel na setkání G20 a řekl, že chci mluvit o propuštění Grinerové (Američanky odsouzené v Rusku – pozn. red.), sešel bych se s ním,” řekl americký prezident.

Biden zároveň upřesnil, že není připraven diskutovat o přítomnosti Ruska na Ukrajině nebo o “zachování jakékoli části Ukrajiny”.

zdroj

Přejít nahoru