Český premiér Fiala: Turecko je klíčem k řešení migrační krize

Fiala a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve čtvrtek jednaly s Erdoğanem o tom, jak může Turecko pomoci Evropě při řešení migrační krize a také poskytnout vývozní trasy pro ukrajinské suroviny. Turecko navíc podporuje prohloubení spolupráce s EU.

“Ursula von der Leyenová a já jsme mluvili s prezidentem Erdoğanem o několika otázkách, včetně otázky migrace,” řekl Fiala po skončení prvního dne summitu. “Turecko do jisté míry představuje klíč k řešení současných migračních problémů,” dodal.

“Turecko by nejen zadržovalo migranty, protože víme, že je to země, která jich již přijala obrovské množství, ale má také schopnost do určité míry pomoci uklidnit situaci v zemích, ze kterých migranti pocházejí. Myslím, že je to také důležitá forma spolupráce,” řekl.

Zatímco v minulosti Erdoğan vyhrožoval evropským zemím, že pokud jeho země neobdrží finanční prostředky, propustí zadržené uprchlíky do Evropy, nyní údajně nestanovil žádné podmínky a nepožádal o peníze. Píše portál RMX.

“Otázky migrace jsou však velmi složité a právě taková setkání pomáhají je řešit. Turecko také hraje důležitou roli při otevírání zásobovacích tras pro zemědělské produkty z Ukrajiny,” uvedl český premiér.

“A to je důležité, abychom neměli problémy s nedostatkem potravin v některých zemích severní Afriky, což je důležité, aby nedošlo ke spuštění nové vlny migrace z této části světa,” dodal Fiala.

Zdůraznil také příspěvek Turecka k jednáním mezi Ruskem a Ukrajinou, která jsou ve válce od února po invazi ruských vojsk.

“Turecko pomohlo osvobodit některé válečné zajatce,” řekl český premiér.

Přejít nahoru