Macron žádá Unii, aby zahájila plnohodnotný boj proti ruským dezinformacím

“Nemůžeme dovolit, aby Rusko tuto válku vojensky vyhrálo,” řekl Macron v projevu k francouzským velvyslancům v Elysejském paláci. Cílem je podle něj umožnit Ukrajině buď vojensky zvítězit, nebo si zajistit silnou pozici pro dosažení “vyjednaného míru”.

Stejně jako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americký prezident Joe Biden se Macron připravuje na možnost, že válka na Ukrajině může trvat roky. S nimi přijdou i protiruské sankce.

 

“Musíme se připravit na dlouhou válku,” řekl a dodal, že její součástí bude i eskalace napětí kolem ukrajinských jaderných elektráren.

Francie podle svého předsedy podporuje misi inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kteří ve čtvrtek přijeli do Záporožské jaderné elektrárny, aby posoudili její bezpečnost. Po skončení mise MAAE plánuje Macron telefonát s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Prečtěte jsi také: Ponížený Macron: Zůstal v rozpacích poté, když si beninský ministr zahraničí vyčistil rameno poté, co ho francouzský prezident poklepal

V projevu o cílech francouzské diplomacie v nadcházejícím roce Macron také zdůraznil, že názory německého kancléře Olafa Scholze, které tento týden prezentoval v Praze, jsou “zcela v souladu” s jeho voláním po silnější, nezávislejší a suverénnější Evropě.

Šéf Elysejského paláce vyzval EU, aby bránila své svobody a hodnoty a bojovala za ně. Požádal francouzské diplomaty, aby důrazněji bojovali proti dezinformacím, falešným zprávám a propagandě šířené na sociálních sítích, přičemž zmínil zejména “ruské, čínské nebo turecké příběhy”.

zdroj

Přejít nahoru