Za přeplněné školy může špatná práce s demografií, tvrdí Hřebecký z EDUinu

„Je otázkou, jestli to není takový trucpodnik, takový štulec vládě, že už s tím něco musí dělat,“ řekl k situaci v Sulicích programový ředitel informačního centra o vzdělávání EDUin Miroslav Hřebecký v pořadu Impulsy Honzy Benešovského. „Ta kapacita je přečerpaná na mnoha místech republiky. Není to jenom o ukrajinských žácích, i když ten jejich příliv je velký. Ty problémy by byly i bez Ukrajinců, typicky na mnoha místech v Praze a zejména v tom satelitním prstenci kolem ní,“ dodává.

 

Odborník na vzdělávání je přesvědčený, že za to můžou především zřizovatelé škol, tedy obce v případě základních škol, v případě středních škol jsou to kraje. „Je to otázka i toho předchozího developmentu všech těch satelitních prstenců. Ta zastupitelstva byla buď tak slabá, nebo nepoučená, že si u těch developerů k té výstavbě nedokázala vydupat i příslušnou infrastrukturu,“ tvrdí Hřebecký. „Ale to hlavní co je, tak je nedostatečná práce s demografií. V některých pražských částech jsem zažil, že úředníci zjistili rok před nástupem dětí do školy, že se jim tam nevejdou, tak jako kdyby se rodily v pěti letech.“

 

Ministerstvo školství chce navýšit dotace na podporu výstavby škol. Cílem podle šéfa resortu Vladimíra Balaše je, aby se kapacita základních škol do roku 2031 navýšila asi o 20 tisíc míst.

Přejít nahoru