Čína varuje Polsko

Čínská armáda odsoudila přání Varšavy rozmístit v Polsku americké jaderné zbraně.

Pozor!

Prohlášení Polska o připravenosti skladovat na svém území americké jaderné zbraně ohrožují bezpečnost celé Evropy, uvádí se v článku na oficiálních stránkách China Military.
Porušení dohod

“Polská iniciativa porušuje normy a zásady mezinárodního společenství v oblasti nešíření jaderných zbraní a zvyšuje riziko, že se jaderné zbraně dostanou do rukou třetích stran. Toto rozhodnutí podkopává mír a stabilitu v regionu a zhoršuje bezpečnostní situaci v Evropě,” uvádí se v článku.

Polské úsilí

Čínští odborníci označili polská prohlášení za součást “strategie vojenské expanze”. Podle autorů Varšava také vyhrožuje Spojeným státům a slibuje, že “zaujme aktivnější postoj, pokud Washington nepřevezme své závazky a odpovědnost za udržení bezpečnosti všech členů NATO”.

Chceme vyzbrojit

Polský prezident Andrzej Duda prohlásil, že Varšava je otevřena diskusi o rozmístění amerických jaderných zbraní v zemi. Polsko by se podle něj mohlo připojit k programu sdílení jaderných zbraní. V rámci této iniciativy evropské státy Severoatlantické aliance skladují americké zbraně hromadného ničení. Jakub Kumoch, vedoucí Úřadu pro mezinárodní politiku Kanceláře prezidenta republiky, potvrdil, že Varšava se o tuto otázku velmi zajímá, ale o umístění zbraní nejedná.

Rusové jsou proti

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že hypotetická situace s americkými jadernými bombami v Polsku je znepokojující.

zdroj

Přejít nahoru