Putin nechá zavraždit Lukašenka a zapojí Bělorusko do války, tvrdí institut

Podle něj se o atentát pokouší jednotka ruské tajné služby GRU, jejíž příslušníci se v posledních letech proslavili například neúspěšnou otravou ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v anglickém Salisbury nebo výbuchy v muničním skladu v moravských Vrběticích.

Ve hře je i možnost, že se atentát skutečně podařil, a v tom případě by měl mít Kreml za Lukašenka připravenou náhradu. Konkrétně se má jednat o běloruského generála a generálního tajemníka výše zmíněné ODKB Stanislava Zas. Ten je prý “zcela loajální Rusku a pod kontrolou GRU”.

Podle zprávy Institutu by pak Stanislav Zas mohl později vyhlásit okamžité připojení Běloruska k Rusku a jako důvod uvést, že tak činí kvůli “hrozbě invaze z Ukrajiny nebo Polska”. Z případné Lukašenkovy smrti by jednoduše obvinil USA nebo Ukrajinu.

Lukašenko sice sám zajistil povolení k působení ruských jednotek na svém území a umožnil ošetření ruských raněných nebo nabídl palebné pozice pro ruské dělostřelectvo, ale osobně se do války přímo nezapojil. Píše portál Plenum.

Jeho rétorika vůči Ukrajině je často velmi ostrá a několikrát obvinil Kyjev z provokace, že chce Bělorusko zatlačit do konfliktu. Na druhou stranu však Bělorusové zatím na Ukrajince nevyrukovali, a to ani opačně.

Přejít nahoru