Velitelka amerických vesmírných sil se obává Číny. Představuje riziko pro americkou dominanci ve vesmíru

Armagna uvedl, že Peking dosáhl významného pokroku ve vývoji vojenských kosmických technologií, včetně oblastí, jako je satelitní komunikace a opakovaně použitelné kosmické lodě, které umožňují zemím rychle rozvíjet své kosmické programy. Informujem portal Ereport.sk

“Myslím, že je docela dobře možné, že nás doženou, nebo dokonce předeženou. Pokrok, kterého dosáhli, je ohromující a neuvěřitelně rychlý,” řekl šéf amerických vesmírných sil na akci think-tanku Australian Strategic Policy Institute (ASPI) v Sydney.

Západ je znepokojen

Čína, která dlouho zaostávala za lídry kosmického průmyslu Spojenými státy a Ruskem, dosáhla v posledních letech v této oblasti významného pokroku, který znepokojil Spojené státy a další západní země, píše agentura Reuters.

Peking má zájem o Měsíc i Mars

Vedoucí čínského lunárního programu Jie Peiyuan nedávno přirovnal Měsíc a Mars ke sporným ostrovům v Jihočínském moři, které si Peking nárokuje. Čína rovněž vyvíjí experimentální technologii zaměřenou na těžbu přírodních zdrojů z asteroidů a menších planet, vysvětluje agentura Reuters.

 

Přejít nahoru