Přežila hluboký komunismus, ale ne Putina. Nejstarší ruská organizace na ochranu lidských práv končí

O rok později se Putin zúčastnil pohřbu této ženy, která až do svých 92 let neúnavně apelovala na úřady, soudy, politiky a represivní složky, aby respektovaly lidskou důstojnost.

Ve středu se v Moskvě konal soud, jehož verdikt poslal Moskevskou helsinskou skupinu do podzemí. Důvodem je žaloba ruského ministerstva spravedlnosti na nejstarší sovětskou a ruskou organizaci pro lidská práva za “závažné a hrubé porušení zákona”. A dosáhla svého cíle. Na území Ruska je nyní zakázána.

Ruská prokuratura již nějakou dobu prověřuje činnost MHS. Aniž by vedení organizace kdokoli upozornil na nekalé jednání, byla na ni podána žaloba s návrhem na její úplnou likvidaci. Proč? Porušení zákona jsou podle žalobce natolik závažná, že je nelze napravit. Obžalovaní nemají šanci na nápravu.

Nad Moskevskou helsinskou skupinou se začala stahovat mračna v okamžiku, kdy úřady začaly její členy označovat za “zahraniční agenty”, což je termín, který se v Rusku používá pro ty, kdo spolupracují se zahraničím nebo jsou jím financováni.

Dva slavní členové MHS – Valerij Borščev a Lev Ponomarjov – se rychle dostali na seznam. A to i přesto, že ještě v roce 2017 se šéfka MHS Alexejevová demonstrativně zříkala jakékoli zahraniční podpory. To nestačilo.

Nyní přišel rozhodující úder ze strany státu. Valerij Borščev na to reagoval slovy: “Je mi 80 let a nikdy by mě nenapadlo, že se budu účastnit procesu, který má zničit boj za lidská práva jako takový.”

Více info na dennikn.sk

Přejít nahoru