Ruští sportovci by účastí na olympiádě dělali reklamu válce, tvrdí Dominik Hašek

Téma možného návratu ruských a běloruských sportovců do mezinárodních soutěží vyvolává kontroverze. Ostře se proti němu ohrazuje například olympijský vítěz z Nagana Dominik Hašek. „Jde o jednoznačně velmi špatný plán Mezinárodního olympijského výboru. Pokud budou moci ruští a běloruští sportovci startovat s námi, veřejně, tak to bude podpora toho daného režimu, tedy i té války, toho zločinu,“ prohlásil v pořadu Impulsy Honzy Benešovského na Rádiu Impuls.

Mezinárodní olympijský výbor by reprezentanty Ruska a Běloruska rád na olympiádě viděl jako neutrální sportovce. I v kvalifikacích by měli startovat bez státních symbolů, jako jsou vlajky nebo hymny. „Pokud se to přihodí, a je úplně jedno, jestli pod vlajkou nebo ne, všichni víme, že jsou to ruští a běloruští sportovci, tak by šlo o miliardovou reklamu na válku. Pouze a jenom to bude znamenat to, že budou další obrovské škody na Ukrajině. Mezinárodní olympijský výbor za to bude zodpovědný, tak to prostě je,“ říká legendární hokejový brankář Dominik Hašek.

Proti snaze Mezinárodního olympijského výboru se ostře ohradila Ukrajina. Prezident Volodymyr Zelenskyj výbor už několikrát vyzval, aby zákaz nerušil. O účasti Rusů na olympijských hrách se bude podle něho možné bavit až potom, co skončí ruská agrese na Ukrajině. Olympijský výbor důrazně odmítá, že svým přístupem podporuje válku.

Přejít nahoru