Rusko

Pokud Rusové zvítězí, budeme mít mír. Naslouchali jsme lidem, kteří chtějí, aby Putin vyhrál válku

Volodymyr Zelenskyj jim ve své prezidentské kampani slíbil mír. “Ale on z toho udělal válku a začal podporovat fašisty, banderovce, hrobaře fašismu. Tam se sjeli z celého světa. Z Kanady, z Argentiny, z Latinské Ameriky,” vysvětluje, jak došlo k válce, kterou Rusko rozpoutalo útokem na svého souseda.

Moderátor se snaží zastavit nepřetržitý proud slov a ptá se ženy, jak si vysvětluje, že Zelensky, který podle ní podporuje fašisty, je židovského původu.

“Protože je to pro mě osobně kretén,” odpoví rezolutně. “Peníze jsou pro něj na prvním místě, lidský život pro něj nic neznamená. Za takového muže bych nebojoval.” Během dvouhodinové debaty tak nejhlasitější debatér opakovaně ovládl celou místnost.

Během dvou prosincových podvečerů volal deník N a naslouchal lidem, kteří si myslí, že agresor, Rusko, by měl vyhrát válku. Podle průzkumu agentury Focus pro Globsec z října loňského roku zastává tento názor každý pátý Slovák.

Použili jsme techniku moderovaných skupinových rozhovorů, tzv. focus groups, které pro Denník N – jako již mnohokrát v minulosti – připravila výzkumná agentura 2muse. Naposledy jsme tuto metodu použili při zkoumání postojů voličů OĽaNO a Smeru z posledních parlamentních voleb.

Tento typ analýzy neodpovídá na otázku, kolik lidí v populaci zastává určitý názor; k tomu slouží kvantitativní průzkumy veřejného mínění. Výhodou skupinových rozhovorů je, že umožňují podrobnější vhled do chování a motivací lidí při jejich rozhodování. Zkoumají nejen “co” si lidé myslí, ale také “proč”.

Každého z nich se zúčastnilo osm respondentů, kteří deklarovali různé politické preference. Nebyli tam jen voliči Smeru a Republiky, jak by se dalo očekávat, ale také příznivci Hlasu, Sme rodina, OĽaNO, Za ljudi a SaS. Rozhovor vedl politolog a sociolog Pavol Baboš, který pracuje pro agenturu 2muse a zároveň působí jako odborný asistent na Filozofické fakultě Univerzity Komenského. S tímto typem výzkumu má dlouholeté zkušenosti.

Proč by mělo vyhrát Rusko
Podívejme se blíže na to, proč si část obyvatelstva skutečně myslí, že by Rusko mělo válku vyhrát. Všichni respondenti prohlásili, že chtějí mír, odmítají zabíjení (z obou stran) a vyzývají k dohodě mezi zúčastněnými stranami. Jak přesně by to mělo vypadat, je složitější otázka.

Důležité je, že většina respondentů vnímá válku za našimi hranicemi jako něco, co vneslo do jejich života neklid. Jeden z účastníků to shrnul slovy: “Válka je na Ukrajině, ale my trpíme… a stále víc a víc.” Na vině byla také média, která podle některých účastníků příliš pracují s emocemi, což přispívá k jejich nepohodě.

“V každé válce umírají nevinní lidé. Dávají nám to dost pocítit v televizi a všude, inzerují, kolik lidí umírá, všechno natáčejí a ukazují… Je to katastrofa,” stěžoval si jeden z respondentů. “Jako dítě si pamatuji, že zprávy nebyly o tom, aby nám něco ukazovaly. Jen listovali a četli o továrnách. A dělo se to, dělo se to pořád, ale my jsme o tom nevěděli. To je na této době špatné, že ji vidíme. V přímém přenosu.”

Pro tyto lidi je dopad války na jejich život zásadním motivem, a to nejen v podobě rostoucích cen, ale zejména v podobě nejistoty. Hlavním důvodem, proč chtějí, aby Rusko válku vyhrálo, je to, že pokud by Ukrajina v konfliktu uspěla, nestabilita by podle nich neskončila.

Ilustrujme si to na některých výrocích: “Kdyby byl mír a klid, ať Ukrajina také patří do NATO, ale nedovedu si to představit. Mír by mohl být spíše tehdy, kdyby tato území patřila Rusku a NATO by tento status uznalo. Protože kdyby tam NATO bylo, kouslo by Rusko – a na jak dlouho?”

Jiný respondent uvedl, že pokud Ukrajina vyhraje současnou válku, neexistuje žádná záruka, že ji Rusové nenapadnou za deset až dvacet let. Opakovala se také myšlenka, že Ukrajina je “zkorumpovaná a zničená” a že pokud by zvítězila, museli bychom jí pomoci s rekonstrukcí země. Pokud Rusové vyhrají, zaplatí za to, dodali respondenti.

“Rusové by měli vyhrát, aby nevyhrála Amerika. Alespoň by byl pořádek, pokud vyhraje Ukrajina, bude tam jeden nepořádek,” dodal. shrnul další respondent.

Nebo pohled jiného respondenta: “Rusové si zaslouží vyhrát ne proto, že jsou dobří, ale z hlediska toho, co se může stát po válce, jak to ovlivní svět a další země a národnosti. Pokud vyhrají Rusové, bude to mít menší dopad, pokud vyhraje Ukrajina, nastane ještě větší krize, než pociťujeme nyní. Pro mě je nejlepším řešením ukončit válku jakýmikoli prostředky.”

Více info na dennikn.sk, který dělal výskum

Přejít nahoru