Jet na Ukrajinu se Zuzanou Čaputovou byl nápad nás obou, říká Petr Pavel

Jednou z prvních věcí, kterou se bude zabývat, bude přítomnost soukromé bezpečnostní agentury na Hradě. Pavel chce zjistit, kdo tuto firmu zaplatil, proč ji neprověřila policie, a zvažuje i trestní oznámení.

Na příští týden si se svým týmem naplánoval “plnou dovolenou”. S Milošem Zemanem se setká hned po svém návratu v pondělí 13. února.

Rozhovor vedl deník N. Vybírá ty nejzajímavější:

Bude na Hradě váš přítel, bývalý diplomat a lobbista Petr Kolář?

S posledním slovem lobbista bych nesouhlasil.

Nemusí jít o pejorativní výraz.

Vím, že není, ale často se používá jako pejorativum. Kromě přátelství má Petr Kolář dlouholeté diplomatické zkušenosti, a to hned ve dvou klíčových zemích. Ve Spojených státech a v Rusku. Kromě toho velmi dobře zná celou naši domácí politickou scénu.

Zemanův poradce Martin Nejedlý měl k dispozici pouze Rusko.

Martina Nejedlého bych rozhodně nesrovnával s Petrem Kolářem. Hodnotově jsou si velmi vzdáleni, stojí na zcela opačných pólech.

To byl pokus o humor.

Ano, tomu rozumím. Petr Kolář bude určitě v mém okolí. Spíše jako externí poradce, protože máme spolu nastavený vztah tak, že mi rád poradí, ale dobře ví, že se nakonec rozhodnu sám. Rozhodně to není tak, že bych si musel nechat radit od Petra Koláře – ať už vyžádaných, nebo nevyžádaných.

Takže to bude váš přítel po vašem boku, jak jste to řekl. Jeho partnerka Světlana Witowská (bývalá moderátorka ČT, pozn. red.) o Petru Kolářovi řekla, že je pro vás jako vrba s pevnými kořeny. Sedí to?

To se hodí. Je důležité mít vedle sebe někoho, kdo není zcela svázán žádnou pracovní smlouvou, a tedy ani určitým strachem, aby si náhodou nezkomplikoval pracovní pozici nějakou kritikou. Petr Kolář mi také říká věci, které se mi někdy špatně poslouchají. Potřebuji, aby mi to někdo řekl: “To se vám nepodařilo a bylo by dobré se nad tím zamyslet.”

Kolář mimochodem řekl, že pokud jde o zahraniční politiku, pojmenováváte věci tak, jak skutečně jsou, ale že není zvykem to tak jasně ventilovat. Cítil jsem v tom trochu náznak výčitky, že jste mohl být diplomatičtější. Čínu jste označil za nepřátelskou zemi, která není kompatibilní se západními demokraciemi. Vyjádřil jste ochotu setkat se s dalajlámou. Přiznal jste, že budete vyjednávat s hongkongskou opozicí…

Je důležité rozlišovat období, ve kterém se nyní nacházím, to znamená, že jsem zvoleným prezidentem, ale nejsem ve funkci. V okamžiku, kdy složím přísahu, jsem již funkčním a úřadujícím prezidentem… Někdy je však třeba vyjádřit postoje jasněji.

Proč bychom měli chodit kolem horké kaše a předstírat, že Čína je přátelská velmoc, se kterou se shodneme v zásadních otázkách, když víme, že tomu tak v mnoha otázkách není? To neznamená, že bychom s Čínou neměli mít dobré vztahy.

Již jste telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Zelenským. Co jste si řekli?

Bylo to od něj blahopřání a poděkování za můj postoj ve vztahu k Ukrajině. A vyjádření naděje, že naše podpora Ukrajině bude pokračovat. A přání navštívit Ukrajinu.

Kdy tam pojedete?

Určitě po inauguraci.

Vylučujete, že byste tam jel před inaugurací?

Myslím, že to nebude možné ani z časových důvodů. Navíc by to bylo možná dost nešťastné, protože pokud chceme vyjádřit nějakou podporu Ukrajině, symbolická hodnota návštěvy bude mnohem vyšší, až budu v úřadu prezidenta.

Kdo půjde s vámi?

Velmi se mi líbila myšlenka uskutečnit společnou cestu se slovenským prezidentem. A pokud vím, i jí se ten nápad líbil.

Čí to byl nápad? Kdo to navrhl jako první?

Nejprve jsem to řekl médiím. Ale když jsem s ní nedávno mluvil, řekla mi, že téměř ve stejnou dobu o tom mluvili i interně. Funguje tedy jako forma telepatie.

Ale někdo to řekl první.

Myslím, že na tom nezáleží. Záleží na tom, zda bude taková myšlenka společná oběma stranám a zda ji bude možné prakticky realizovat. Také z bezpečnostního hlediska.

Více info na dennikn.

Přejít nahoru