Babiš je na cestě stát se českým Ficem, předpovídá politolog a novinář

Podle zkušené novinářky Ivany Svobodové z časopisu Respekt byly v kampani Petra Pavla dva rozhodující momenty. Nejprve se kolem generála ve výslužbě shromáždili neúspěšní kandidáti z prvního kola Danuše Nerudová a Pavel Fischer.

“Oba ho aktivně podporovali. Vystupovali na Pavlových akcích a na sítích, Nerudová mu poskytla svůj reklamní prostor a dobrovolníky,” říká reportér.

Pro Nerudovou hlasovalo v prvním kole zhruba 780 tisíc voličů, pro Fischera 380 tisíc. “Jejich štědrá podpora přinesla nejen hlasy, ale také příjemný pocit jednoty obce,” pokračuje Svobodová.

Jako druhý moment uvádí kontaktní kampaň mezi prvním a druhým kolem, během níž Pavel opakovaně zaplňoval náměstí. “Nejdřív v Ústí nad Labem a pak v Ostravě, tedy v místech, kde Babiš tradičně vyhrává. Dodalo mu to novou energii, najednou ožil a bylo to cítit,” říká.

Podle politologa Miloše Gregora z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity vítěznému kandidátovi pomohlo zejména to, že kampani věnoval dostatek času. Pavel začal cestovat po České republice před třemi lety a od té doby ji procestoval celou.

Podle průzkumů ho už loni na jaře znalo asi 90 procent občanů.

Dalším důležitým faktorem je Pavlova povaha. “Bylo to o stoickém klidu. Dokázal odpovídat klidně, i když se média na podzim začala zabývat jeho komunistickou minulostí,” pokračuje.

Pavel byl členem komunistické strany a v 80. letech byl předsedou její základní organizace. Opakovaně se za to omlouval, ale zároveň v kampani opakoval, že svou chybu odčinil dlouholetou službou v NATO.

Více info na dennikn.sk

Přejít nahoru