Válka na Ukrajině: Putin obviňuje Západ ze “špinavé hry”

Podle šéfa Kremlu bylo loni v únoru “vše připraveno” na odvetné akce Ukrajiny v Donbasu. “To vše bylo v rozporu s dokumenty přijatými Radou bezpečnosti OSN”.

“Chtěl bych zopakovat – oni začali válku a my jsme použili sílu, abychom ji zastavili,” prohlásil Putin a vůbec poprvé použil slovo válka v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, poznamenává Sky News.

Podle Putina Západ v roce 2014 podporoval “protistátní puč” na Ukrajině. Ukrajinci se tak stali “rukojmími svých západních pánů”, kteří Ukrajinu okupují politicky, ekonomicky i vojensky. “Tento režim neslouží národním zájmům. Slouží zájmům cizích mocností,” řekl.

“Odpovědnost za rozdmýchání ukrajinského konfliktu, za jeho eskalaci a za nárůst počtu obětí leží plně na bedrech Západu a samozřejmě kyjevského režimu. Na současném ukrajinském režimu, kterému je ukrajinský národ cizí,” prohlásil Putin.

Dodal, že Západ se snaží z místního konfliktu udělat konflikt globální. “Budeme reagovat odpovídajícím způsobem. Jde nám o existenci naší země,” prohlásil.

Podle Putina bylo Rusko otevřeno dialogu se Západem o rovnoprávném bezpečnostním systému, ale dostalo pouze “falešné odpovědi”.

Přejít nahoru