Proč sankce nezničily ruskou ekonomiku a nesvrhly Putina (pohled Kennetha Rogoffa)

Kenneth Rogoff je bývalý hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu a profesor ekonomie na Harvardově univerzitě.

Americký prezident Joe Biden si zaslouží veškerou chválu za svou nedávnou cestu na Ukrajinu a do Polska u příležitosti prvního výročí ruské invaze. Bidenova desetihodinová cesta vlakem od polských hranic do Kyjeva, což není pro osmdesátiletého vůdce žádný výkon, zcela zmařila propagandistické plány ruského prezidenta Vladimira Putina při této příležitosti. Byl to velký den pro Ukrajinu, Spojené státy a jejich spojence v NATO.

Ropa pro Indii a ovoce z Izraele

Když však Biden během projevu na Královském zámku ve Varšavě prohlásil, že současné sankce proti Rusku představují “největší sankční režim, jaký byl kdy uvalen na jakoukoli zemi v historii”, bylo jeho prohlášení sice přesné, ale zároveň zavádějící.

Sankce, které Spojené státy použily jinde, například proti Severní Koreji a Íránu, byly mnohem tvrdší než současné sankce proti Rusku, protože zahrnovaly sekundární sankce proti třetím zemím, které s těmito režimy nadále obchodují. V případě Ruska je to teprve začátek.

Rusko prozatím nadále prodává ropu Indii a Číně a nakupuje čerstvé ovoce a zeleninu od izraelských vývozců. Kromě toho se obrovské množství obchodu uskutečňuje prostřednictvím tzv. překládek.

Evropský vývoz do Ruska nepochybně prudce poklesl v souladu s režimem sankcí. Zároveň se však zvýšil objem obchodu mezi Ruskem a zeměmi, jako je Turecko, Arménie, Kazachstán a Kyrgyzstán.

Metro se nezastavilo

Výsledkem je, že sankce nezasáhly ruskou ekonomiku zdaleka tak tvrdě a rychle, jak se očekávalo. V prvních dnech války Spojené státy překvapily i zkušené veterány mezinárodních financí, když rychle zmrazily 300 miliard dolarů z oficiálních devizových rezerv Ruska.

Když byly v Rusku pozastaveny platby Apple Pay a Google Pay, mnozí doufali, že se moskevské metro zastaví. Ale přestože se předpokládalo, že se ruský HDP sníží nejméně o 10 %, Mezinárodní měnový fond nyní odhaduje, že se ruská ekonomika v roce 2022 zmenší o něco více než o dvě procenta, a dokonce očekává, že letos mírně poroste.

Více info na aktuality.sk

Přejít nahoru