Jak snížit krevní tlak bez léků přírodní cestou

Hněv, stres, spěch
Cítíte se neustále ve stresu? V práci jsou na vás kladeny stále větší a větší požadavky, které se snažíte zvládnout a odkrajujete kousíček za kousíčkem ze své svobody? Jste často naštvaní? Neustále se snažíte něco dohnat a spěcháte? Pokud jste si odpověděli aspoň na jednu otázku ano, tak sami pro sebe vytváříte nevhodné životní prostředí, které je doslova živoucí půdou pro vysoký krevní tlak.

Vysoký krevní tlak z psychosomatického hlediska vzniká, když se sami cítíme pod velkým tlakem a naše životní energie, podobně jako krev, neustále naráží na čím dál tím více bariér a hranic, které nás svazují. Pociťujeme nedostatek svobody a místo uvolnění se snažíme jít hlavou proti zdi.

Strava jako klíč k léčbě všech nemocí
Dle ayurvédy, jsou všechny fyzické i psychické nemoci léčitelné změnou jídelníčku a užitím přírodních bylin a produktů. U hypertenze je strava opravdu základním kamenem jak léčby, tak i vzniku samotné nemoci. Sami sebe při tom všem spěchu můžete přistihnout, jak do sebe tzn. tlačíte fast food nebo jiné zpracované tovary, hlavně ať nemáte hlad. Pak je vám například špatně, tak jste naštvaní, pak onemocníte, nestíháte pracovní úkoly, nadřízený na vás začíná mít zlé pohledy a celý tenhle cyklus spěchu – nevhodné stravy – stresu se několikrát opakuje, až jednoho krásného dne zjistíte, že trpíte vysokým krevním tlakem spolu dalšími přidruženými chronickými onemocněními. Jak si tedy stravou pomoct k léčbě a prevenci vysokého krevního tlaku?

Čemu se ve stravě vyhnout?
Určitě doporučíme se při léčbě vysokého krevního tlaku vyhnout jakémukoliv bílému pečivu, které je částečně tvořeno solí, která krevní tlak zvyšuje. Jakékoliv pálivé a ostré potraviny jsou nevhodné. Dále se nedoporučuje pití kávy a alkoholu, které problémy s vysokým krevním tlakem pouze zhoršují.

Přírodní produkty a strava na snížení krevního tlaku
Caigua

Peruánská Caigua známá jako ačokča nebo paprikookurka mimo snížení tlaku posiluje srdeční činnost, redukuje cholesterol a především čistí cévy od usazenin, což často bývá hlavní příčinou hypertenze, tedy ucpané cévy. Jako bonus pak Caigua přidává snížení hmotnosti, což ocení nejen ženy, ale i muži.

Med

Jedna z opravdu skvělých potravin na snížení krevního tlaku je med, který v sobě obsahuje látku zvanou acetylcholin, která rozšiřuje drobné cévy a tím napomáhá ke snížení krevního tlaku. K tomu všemu je med potravina, která nám dokáže nahradit klasický rafinovaný cukr, podporuje náš spánek a zlepšuje trávení.

Pohanka

Pohanka je skvělá příloha do jakéhokoliv hlavního jídla. Díky látce zvané rutin se pohanka řadí mezi potraviny, které snižují krevní tlak tím, že pomáhají cévám být více pružné. Pohankataky obsahuje dostatek kvalitních minerálů jako je hořčík a draslík, které hrají podstatnou roli při snížení krevního tlaku.

Ořechy

Jedny z nejlepších ořechů na snížení krevní tlaku jsou mandle, které obsahují mononenasycené mastné kyseliny, které se podílí na snížení cholesterolu v krvi a tím pomáhají snížit krevní tlak. Ořechy celkově obsahuje velké množství minerálů snižující krevní tlak, draslík a hořčík.

Kurkuma

Kurkuma podporuje ředění krve, což z této byliny dělá opravdu šikovného pomocníka v boji proti hypertenzi. Kurkuma dále pomáhá zmírnit záněty a zlepšuje funkce cévního systému. Kurkuma nám také pomáhá stabilizovat náš trávící oheň a celkově zlepšuje zažívání a snižuje plynatost. Kurkumu lze jednoduše využít jako koření do našich jídel.

Ibišek

Ibišek je velice účinným bojovníkem proti vysokému krevnímu tlaku, i když vědci přesně neví, která z látek, nacházející se v bylině, působí proti tomuto onemocnění. Z různých studií a výzkumu, kdy lidé s vysokým krevním tlakem pravidelně pili čaj z ibišku, se krevní tlak snížil o 7,2%. Faktem ale je, že ibišekobsahuje látky zvané antokyany, které posilují činnost cév a tvorbu kolagenu, což je základní stavební látka cév.

Kakao

Dalším ze způsobů jak snížit vysoký krevní tlak je užíváním kakaa, jenž obsahuje flavonoidy (vitamín P), které zvyšují pružnost krevních cév. Kakao také můžeme užívat ve formě hořké čokolády, ale měli bychom dbát na vysoké zastoupení této potraviny.

Ženšen

Ženšen je skvělým adaptogenem, který pouze nesnižuje krevní tlak, ale také zvyšuje pružnost cév. Navíc bylo prokázáno, že ženšen pouze nesnižuje krevní tlak, ale také ho zvyšuje, záleží na stavu pacienta. Proto lze ženšen doporučit všem lidem, kteří trpí celkově špatným krevním tlakem.

Závěrem
Vysoký krevní tlak je onemocnění. kterého si nemusíme vůbec všimnout do doby, než dostaneme infarkt nebo jiné onemocnění srdečně-cévního systému. Proto pro nás všechny je nejúčinnější prevence skrze pohyb, řádnou stravu a naturální doplňky výživy, které nám příroda poskytuje. Rádi pomůžeme a všem přejeme zdravá srdce plná lásky.

(energiezivota.com, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru