Stoltenberg

Putin se připravuje na další válku, říká generální tajemník NATO Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl na setkání Bukurešťské devítky, která zahrnuje země východního křídla NATO, že musí existovat větší podpora pro Ukrajinu, protože ruský prezident Vladimir Putin se připravuje na další vojenské akce na Ukrajině.

Summitu Bukurešťské devítky, který se konal tento týden ve Varšavě, se zúčastnilo všech devět členů – Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko – a předsedal mu polský prezident Andrzej Duda. Kromě toho byl ve středu přítomen i americký prezident Joe Biden.

Biden uvedl, že článek 5 smlouvy NATO, který zavazuje všechny členské státy pomáhat jinému členskému státu, který je napaden, je “posvátný” a “neochvějný”. Připomněl, jak došlo k vytvoření Bukurešťské devítky v roce 2015 po první ruské invazi na Ukrajinu v roce 2014.

Americký prezident vyjádřil své přesvědčení, že po roce ruské agrese na Ukrajině je NATO silnější a jednotnější než kdykoli předtím, a to nejen pokud jde o obranu Ukrajiny, ale také o její hodnoty, jako je svoboda, bezpečnost a globální mír.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg uvedl, že návštěva prezidenta Bidena v Kyjevě tento týden demonstrovala rostoucí americkou podporu Ukrajině a střední a východní Evropě. Cítil, že “Putin se připravuje na další válku, proto musíme zvýšit naši podporu Ukrajině”.

Polský prezident Andrzej Duda řekl, že “ruská agrese změnila běh dějin v naší části Evropy”, zatímco rumunský prezident Klaus Iohannis řekl, že cítí, že “přítomnost NATO v našem regionu musí být posílena”.

Summit přinesl formální deklaraci, ve které zúčastněné země uvedly, že “Rusko je největší hrozbou pro bezpečnost spojenců”. Vyjádřila také závazek implementovat nové zásady NATO pro odstrašování a obranu a nabídla podporu pro posílení přítomnosti aliance v regionu.

zdroj: RMX

Přejít nahoru