Zelenskij právě prohlásil: zatlačíme Rusy zpět! Pokud chceš přežít, uteč! Zabíráme i Krym!

Zelenskij hovořil o osvobození Charkovské, Luhanské, Doněcké, Záporožské a Chersonské oblasti, poloostrova Krym a pobřeží Černého a Azovského moře od Hadího ostrova po Kerčský průliv.

“Chce někdo vědět, jaké máme plány? Žádná skutečně zodpovědná osoba vám neřekne podrobnosti. Protože tohle je válka,” řekl Zelensky.

“Okupanti by ale měli vědět: zatlačíme je k hranicím. K našim hranicím, jejichž linie se nezměnila. Okupanti to dobře vědí. Pokud chtějí přežít, je čas, aby ruská armáda utekla. “Běžte domů,” dodal.

Ruský voják, který otevřeně popsal invazi na Ukrajinu, požádal o azyl ve Francii.

Ruský výsadkář, který zveřejnil otevřený popis svých zážitků z prvních měsíců ruské invaze na Ukrajinu, požádal ve Francii o politický azyl. Informovala o tom agentura AFP. Pavel Filatiev v neděli přiletěl přes Tunisko do Paříže a tvrdí, že mu ve vlasti hrozí stíhání a přísný trest za to, že napsal o nefunkční ruské armádě a postoji vojáků k válce.

“Když jsem se dozvěděl, že ty velké bestie požadují, abych dostal 15 let vězení za šíření falešných zpráv, pochopil jsem, že nemohu nic dělat a že mi moji právníci v Rusku nemohou pomoci,” řekl agentuře AFP 34letý voják, který dva měsíce sloužil na jihu Ukrajiny u měst Cherson a Mykolajiv.

EU darovala Ukrajině pět milionů jodových tablet kvůli hrozbě jaderné elektrárny

Evropská unie daruje Ukrajině pět milionů jodových tablet na ochranu zdraví obyvatel v případě úniku radiace kvůli ohrožení Záporožské jaderné elektrárny. V úterý to oznámila Evropská komise. Německo zajistí dodávku tablet z rezerv EU na Ukrajinu a Rakousko pošle dalších půl milionu tablet.

zdroj

Přejít nahoru