Poľské médiá zverejnili dva scenáre vojny USA s Ruskom

Druhý scenár predpokladá niekoľko etáp. Hlavnou úlohou je hospodárska izolácia Ruska. Táto koncepcia má viesť „k výmene politického vedenia„.

Novinár Antoni Koniuszewski si myslí, že pravdepodobnosť začatia bojových akcií je úplne reálna, pretože Washington môže naliehavo potrebovať „pomerne rozsiahlu vojnu„.

Rusko sa pritom považuje za najpravdepodobnejšieho nepriateľa a Spojené štáty „sa majú pokúsiť si túto krajinu podriadiť aj s jej geopolitickým priestorom„.

Časopis zdôrazňuje, že Rusku sa podarilo za mimoriadne zložitých okolností „urobiť niekoľko majstrovských šachových ťahov„ – docieliť úspech v Sýrii a nadviazať dobré vzťahy s Tureckom a Izraelom, zatiaľ čo Washington „utrpel ponižujúcu porážku na Blízkom východe„.

Scenár vojnového konfliktu medzi NATO a Ruskom

Prednedávnom čínsky portál Eastday.com napísal, že v prípade vojnového konfliktu medzi NATO a Ruskom v Pobaltí dokážu aliančné sily dobyť Kaliningradskú oblasť za dva dni.

Autor príspevku píše, že Rusko v reakcii na to zaútočí počas piatich dní na 5-8 európskych metropol, čo automaticky zvýši úroveň konfliktu z regionálneho na globálny.

Vedúci vedecký pracovník amerického Jamestownského fondu Richard Hooker napísal predtým vo svojej správe, že vojenská agresia Ruska proti Pobaltiu ho „bude stáť„ Kaliningradskú oblasť.

Hooker pritom neuviedol konkrétnu príčinu, ktorá by mohla vyprovokovať konflikt, ale prišiel s teóriou, že Moskva vraj má plány ohľadom tohto regiónu.

Guvernér Kaliningradskej oblasti Anton Alichanov prirovnal Hookerovu správu k „bulvárnej fantastike.„ Zdôraznil, že „ho už unavuje komentovať americké nezmysly.„

Podľa názoru poslanca Štátnej dumy Alexandra Serina je tento plán informačnou zámienkou pre zdôvodnenie zvýšenia obranného rozpočtu Severoatlantickej aliancie.

Ruské ministerstvo zahraničia vyslovilo predtým znepokojenie kvôli perspektíve nových pretekov v zbrojení. Ministerstvo pripomenulo, že celkové tohtoročné výdavky krajín NATO prekročia bilión dolárov, čo je viac ako polovica celosvetových výdavkov na tieto účely a viac ako dvadsaťkrát prevyšuje obranný rozpočet Ruska.

(zdroj: hlavnespravy.sk, foto: Pixabay), rok 2019

Přejít nahoru