Putinova moc “se rozpadne během několika hodin”, tvrdí ruský spisovatel v exilu

Ruský spisovatel v exilu prohlásil, že Putinova diktatura “se rozpadne během několika hodin”, čímž dal naději Ukrajincům, zatímco hořká válka pokračuje. Michail Šiškin ve své nové knize Moje Rusko: Válka nebo mír poukazuje na ruskou historii náhlé změny režimu a předpovídá, že Putina potká stejný osud.

Poznamenává, jak se ruští carové zhroutili během několika měsíců, zatímco Sovětský svaz se rozpadl několik dní poté, co prezident Michail Gorbačov oznámil svou rezignaci.

Den po Gorbačovově rezignaci 25. prosince 1991 byl Sovětský svaz formálně rozpuštěn a rozdělen do 15 různých národních států.

John Simpson z BBC sdílel autorovu argumentaci na Twitteru a řekl: “Diktatury se mohou zdát nedobytné, ale zřídka jsou.”

V reakci na to Reza Afshar, bývalý britský diplomat, napsal: “To je na místě. Putin je přítěží na mnoha úrovních. Přežití je nepravděpodobné.

“A teď je oficiálně hledaným zločincem, je ještě větší přítěží – pro své politické partnery, své velmi málo mezinárodní spojence, své občany a dokonce i svou rodinu.”

Alan Surtees dodal: “Impéria se hroutí pomalu, pak náhle, abych si vypůjčil Hemingwayův popis bankrotu. Britské impérium spadlo z útesu v polovině 20. století a překvapilo všechny žijící po 2. světové válce. Málokdo to předpověděl.”

Přejít nahoru