Marine Le Penová navrhla alternativu k Evropské unii

Francouzská prezidentská kandidátka strany „Národní fronta“ Marine Le Penová řekla rozhlasové stanici Europe 1, že chce nahradit Evropskou unii „Evropskou aliancí svobodných a suverénních států“.

„Jsem Evropanka, ale nechci tuto politickou strukturu, která se nazývá Evropská unie, která je zcela mimo kurz. Pak snad můžeme ji najít nové jméno, novou Evropu národů a spolupráce … Například evropské spojenectví, které umožní zemím zapojit se do projektů, které nejsou v rozporu s jejich národními zájmy, protože hlavním problémem EU je přesně to, že se stala v podstatě totalitní,“ zdůraznila Le Penová, která patří ke krajní pravici.

Ostře se vyjadřuje nejen vůči globalizaci, ale také vůči imigrantům, zvláště z muslimských zemí. Mnozí ji považují za nedemokratickou představitelku s extrémními názory a mnozí přirovnávají její politiku za jakousi formu moderního “fašismu”. Proti její politice se staví strany od prava doleva včetně odborů, takže to snižuje její šance na výhru v prezidentském klání. Nicméně lze dodat, že za nárůst nacionalistických a xenofobních stran v Evropě mají také podíl především lídři zbyrokratizované EU, která se zcela odlidštila, a kteří prosazují spíše zájmy korporací, než jejich obyvatel. Jejich údiv, pohoršení a obavy jsou potom značně pokrytecké.

Le Penová dodala, že věří, že se svými spojenci mezi evropskými zeměmi, které jsou také „postiženy“ EU „může radikálně změnit model fungování Evropské unie“. Navrhuje nazvat novou asociaci „Evropská aliance svobodných a suverénních států“.

Le Penoví opakovaně pronáší tvrdé invektivy na adrese EU. Například 18. dubna požadovala, aby TF1 odstranil z pozadí vlajku EU během jejího rozhovoru s tím, že „Evropská unie učinila hodně špatných věcí pro naši zemi a naše lidi“. Le Penová rovněž slibuje, že v případě svého vítězství uspořádí referendum o vystoupení Francie z EU.

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru