Albert či Billa? Vyřešeno hned. A sajrajt z Ukrajiny… Vidlák jasně

Vinaři tvrdí, že uvalení spotřební daně na tzv. tichá vína je hotová věc. Píše o tom i tisk. Pokud by k tomu vláda přistoupila, co by to znamenalo?

Znamená to konec českého malovinařství… a konec půlky turistického ruchu na jižní Moravě. Už jsem tu vícekrát psal, že české vinařství je unikátní především tím, že se zde víno pěstuje v hraničních oblastech. Stačí trochu víc na sever nebo výš nad mořem a už to nejde. Proto mají naše vína unikátní chuť a jejich koštování je dobrodružství, kterému se dá zasvětit život. Není nic krásnějšího než chodit po sklepních uličkách a hledat víno přesně pro můj jazyk. Nejlepší víno dělají maličcí vinaři, kteří se tím ani neživí a prodávají v rámci vinařských spolků.

Navíc spotřební daň má u nás na starosti celní správa a ta je horší než gestapo. Pokud někdo neví, jak se vyměřuje a kontroluje spotřební daň, ať si zajde do první pěstitelské pálenice a zeptá se. Po hodině soustředěného nadávání se pak majitel pomalu dostane k věci. Dozvíte se, že existuje celní sklad, že se daň platí předem a člověk se od předpokladů nesmí odchýlit. Pokud příroda urodila jinak, tím hůř pro přírodu. Na všechno jsou pokuty, všechno se kontroluje i plombuje… tohle bude prostě konec. Každý normální vinař, u kterého si teď za stovku koupíte lahev, za kterou byste v cizině dali patnáct stovek, se na to vykašle, protože tohle ustojí (ano, jako obvykle) jen ti velcí.

Já vím, že vláda se pokouší o tzv. deagrofertizaci…, ale proč to proboha dělají tak, že s Agrofertem ničí i všechno ostatní? Anebo je to záměr, jak dostat poslední zbytky českého vlastnictví do cizích rukou.

Nekula se včera vyjádřil, že daň na tichá vína nechce… To bude nejspíš tím, že mu v Lednici vinaři udělali billboard s nápisem, ať raději na Moravu nejezdí. Víte, loni byl Nekula u nás v Miroslavi při slavnosti a já stál dva metry od něj v brnění a s kopím… Do smrti si budu vyčítat, že jsem jen stál…

Agrární komora se zlobí, že supermarkety vyžadují po výrobcích, aby dodávali velkou část produkce v režimu tzv. privátních značek. Čili výrobků se značkami vlastněnými supermarkety, které jsou levnější, než kmenové výrobky českých potravinářů. A výrobce může být z fleku nahrazen třeba z ciziny. Nejde ale o právo obchodníka, ať už je to Albert nebo Billa, vyjednávat?

Až se změní vláda, víte, jak zachrání české potravinářství? Prostě jen odstraní hromady byrokratické buzerace, aby si každý zemědělec mohl snadno otevřít prodejnu. A bude hotovo. Všechny ty privátní značky v hytlermarketech budou rázem nekonkurenceschopné. Možná i s těmi obchodními řetězci. Takhle se to přece dělá, ne? Vylobbujete si tak náročné předpisy, které dokáže splnit jen provoz o velikosti automobilky, který realizuje úspory z velikosti. Už jsem tu několikrát psal, že volný trh není zrovna moc volný, když má předpis na prodej zelí stovky stránek…

Agrární komora má samozřejmě pravdu. Ale takhle to v dnešním globalizovaném světě je. Jak se chcete dohadovat s obchodním řetězcem, který je schopen díky své velikosti dopravovat zboží přes celou Evropu a vyžadovat po místních dodavatelích rajčat stejnou cenu, jakou mají rajčata ze Španělska, kde se jim nemusí topit a svítit? Anebo brokolici z Polska, která je tam osvobozena od DPH a sociální pojištění pracovníkům v zemědělství platí stát…

Dokud bude vláda a zákon na straně hytlermarketů, tak se nic nezmění. Ale pokud jednou přijde vláda, která na jejich straně nebude, náprava se dá udělat ze dne na den. Stačí prostě vzít devět desetin veterinárních a hygienických předpisů a hodit je do paměťové díry. Vrátíme se do roku 1990, kdy se jídlem také nikdo neotrávil a kdy se kontrolovaly provozy a ne papíry.

Více info na parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru