Vyřešeno! Lékař prozradil, jaký je ten nejlepší olej na smažení. Budete překvapen

Ten v tejto súvislosti pripomenul, že ľudský organizmus nie je prispôsobený k tráveniu trans tukov. Tieto tuky totiž poškodzujú steny ciev a môžu spôsobiť rakovinu a cukrovku druhého typu.

„Rastlinný olej sa dá užívať v menšom množstve hlavne pre úpravu šalátov. Do istej miery uspokojuje potrebu nenasýtených mastných kyselín,“ dodal lekár.
Podľa jeho slov je najužitočnejší tekvicový olej. Je totiž bohatý na vitamín E (prírodný antioxidant) a obsahuje najviac polynenasýtených tukov, ktoré sa zúčastňujú ochrany cievnych stien pred aterosklerózou, zlepšujú spermatogenézu a funkciu centrálnej nervovej sústavy.

 

Nebezpečenstvo slnečnicového oleja
Nedávno sme publikovali tiež článok o nebezpečenstve slnečnicového oleja. Onkológ Ivan Karasev vyzval k vzdaniu sa rafinovaného slnečnicového oleja, pretože môže vyprovokovať vývoj rakoviny.

Lekár poznamenal, že olej býva po rafinácii vystavený pôsobeniu hexánu a benzínu, ktoré sa nedajú z potraviny úplne odstrániť. Okrem toho pod vplyvom vysokých teplôt, napríklad pri vyprážaní na panvici, sa produkujú v oleji karcinogénne látky. Tie sa vstrebávajú do potravín a dostávajú sa s nimi denne do ľudského organizmu.

Chirurg odporučil nahradenie slnečnicového oleja olivovým. Ten obsahuje veľa antioxidantov, ktoré bránia vývoju nádorov.

zdroj: hlavnespravy.sk

Přejít nahoru