5 chyb při psaní bakalářské práce, kterým byste se měli vyvarovat

Nezáleží na tom, jaký obor studujete na vysoké škole. V každém případě musíte vypracovat závěrečnou práci, kterou bude ohodnotit mnoho lidí (vedoucí práce, školní systém, oponent, systém proti plagiátorství apod.). Abyste splnili všechna kritéria, musíte se soustředit na mnoho věcí. Podívejme se na 3 zlatá pravidla:

  • gramatika a stylistika musí být bezchybné,
  • formátování a citace musí odpovídat škole,
  • kvalita překladu anotace i dalších částí práce.

Dávejte pozor na formální stránku práce

Každá vysoká škola má vlastní pravidla pro formátování práce. Jakmile to nesplníte, vaše známka půjde okamžitě dolů. A nezáleží na tom, jaký typ práce píšete. Metodika psaní bakalářské práce vám vždy napoví, jak postupovat. Zapomínat ale nesmíte ani na běžnou gramatiku a stylistiku textu.

Gramatika a stylistika jsou důležité

Ať píšete pomlčky, číselné údaje, velká a malá písmena, tituly, data nebo místa, musíte si dávat velký pozor na gramatiku. Stylistika spočívá a závisí na tom, aby se text dobře četl a dával dokonalý smysl. Při psaní proto myslete na to, že to po vás bude číst mnoho dalších lidí.

Zvolte si dobré téma

Před samotným psaním musíte udělat to nejdůležitější rozhodnutí. Zvolte si téma, na které můžete najít hodně zdrojů a o kterém již někdo před vámi někdy psal. Nevybírejte jen podle toho, jestli se vám téma líbí. To totiž nezajistí, že k němu najdete dostatek relevantních informací.

Hlídejte si formu citací

Každá škola vždy stanoví citační styl, kterého se musí studenti držet. Nemůžete si vybrat podle sebe, takže byste na to měli myslet. Některé školy používají pouze jednu formu citací a všechny ostatní jsou podle nich špatně. Proto si na to dávejte pozor a pozorně si přečtěte metodiku práce.

Úvod, závěr a poděkování

Tyto tři části jsou mnohem důležitější, než si studenti myslí. Jestli nevíte, jak na vypracování seminární práce, nechte si pomoci. Paradoxně se jedná na části textu, na které se hodnotící profesoři soustředí nejvíce. Proto si dejte záležet, aby byly naprosto bezchybné.

 

Zdroj obrázku: gstockstudio / stock.adobe.com

Přejít nahoru