Rusko hodnotí situaci v oblasti lidských práv v České republice: Obavy o svobodu projevu. Praha ostře reaguje

České úřady se podle ruské diplomacie pouštějí do “destruktivních zahraničněpolitických akcí”, místo aby řešily “chronické problémy” vlastní země. Rusko to uvedlo ve zprávě ministerstva zahraničí v Moskvě o stavu lidských práv v části věnované České republice. Praha reagovala připomínkou chování a zločinů Ruska ve válce na Ukrajině, píše iDnes.cz.

Ruská zpráva tvrdí, že fungování médií v Česku je zdrojem kritiky a “důvodem ke znepokojení” je prý i stav svobody slova. Zpráva ruského ministerstva byla přitom na sociálních sítích zveřejněna právě v den, kdy ruská generální prokuratura označila ruskou televizi Dožď a několik dalších nezávislých médií, která jsou v současném Rusku zakázána, za “nežádoucí”. Informuje portál topky.sk.

Ruská diplomacie se také odvolává na kritiku mezinárodních organizací pro lidská práva, které poukazují na rasistické předsudky a rasově motivované útoky “proti muslimům, Romům, Židům, migrantům a aktivistům národnostních menšin”, cituje iDnes.cz.

“Chronické problémy České republiky: neunášíme děti, nebombardujeme nemocnice a neokupujeme sousední země. Vypadněte z Ukrajiny,” doporučila následně česká diplomacie Moskvě na sociální síti Twitter.

zdroj: idnes.cz, topky.sk

Přejít nahoru