Ruská měna se hroutí a Moskva přijala drastická opatření, aby to zastavila

Vraťme se zpět a podívejme se na to, co se děje s ruskou měnou od doby, kdy jeho vojenské síly napadly Ukrajinu, stejně jako na to, co vyvolalo pokles rublu vůči dolaru.

Rubl se zhroutil bezprostředně po ruské invazi na Ukrajinu a klesl na pouhých 130 za dolar poté, co západní země uvalily na zemi tvrdé sankce, podle Associated Press.

Centrální banka Ruska byla nakonec schopna zachránit situaci řadou komplikovaných politických kroků, které zachránily ekonomiku země před krachem. Tento krok však přišel za vysokou cenu pro ruské občany.

Podle The Moscow Times byly zavedeny kapitálové kontroly a nouzové zvýšení úrokových sazeb spolu s nárůstem výroby zbraní stabilizovalo rubl a zachránilo Moskvu před dvouciferným zásahem do HDP.

Rubl zůstal po určitou dobu relativně stabilní, ale v červnu 2022 měna již ztratila polovinu své hodnoty a od té doby klesá. Velká část problému souvisí s nízkými cenami ropy a náklady na boje na Ukrajině, podle MSN.

Rusko zdvojnásobilo svůj obranný rozpočet na rok 2023 na více než 100 miliard dolarů, aby se vyrovnalo s náklady na boje na Ukrajině – číslo, které podle zprávy agentury Reuters představuje jednu třetinu celkového rozpočtu Moskvy.

Současně si západní ropný strop a nedostatečná poptávka po ruském plynu vybraly daň na ekonomice země. DW News hovořil se spisovatelem a bývalým diplomatem Evropské unie Albrechtem Rothacherem, který vysvětlil, proč ceny ropy ovlivňují rubl.

V podstatě oddělení evropských energetických potřeb od Ruska v kombinaci se západními zeměmi, které nutí Rusko prodávat svou ropu pod tržní hodnotou, přineslo ruské příjmy z vývozu ropy a plynu z 16,8 milionu dolarů v červenci 2022 na 6,9 milionu dolarů v červenci 2023.

Přejít nahoru