Jourová se pustila do EU: Šílená komunikace. Chceme poroučet i dešti

Česká eurokomisařka o sobě v posledních týdnech opět dává vědět. Na konci srpna prohlásila, že v dnešních parlamentních volbách se hraje nejen o budoucnost Slovenska, ale o budoucnost Evropy. A teď ostře zkritizovala i Brusel, ve kterém sama působí od roku 2019. „Způsob naší komunikace je naprosto šílený. Chceme poroučet i dešti,“ vypálila do vlastních bruselských řad.

Věra Jourová již naznačila, že – až skončí v pozici místopředsedkyně Evropské komise a coby eurokomisařka určená k dohlížení nad tím, aby členské sáty EU ctily zásady právního státu – vezme si minimálně čas na oddech.

Ale dosud je Jourová stále komisařkou a ve své funkci se na konci srpna vyjádřila k dnešním volbám na Slovensku. Zmínila v té souvislosti i ruskou propagandu.

„Vždy je kombinace ruské propagandy a silného domácího hráče, což je případ slovenského SMERu, nejnebezpečnější situací. Co se s tím dá dělat? Na prvním místě mám vždy kvalitní, otevřenou a srozumitelnou komunikaci ze strany těch, kdo vládnou. Pokud to nejsou ti, kdo už jedou na té dezinformační scéně. Pak vzdělávání, osvěta, vysvětlování. Pak je to ověřování faktů, silná mediální scéna a nezávislá média. A pak je to oblast, kterou bych nazvala reakcí práva, postihování poplašných zpráv a válečné agrese. Na Slovensku se hraje o budoucnost Evropy, protože to je země, která by mohla za určitých okolností změnit kurz a omezit demokratické principy. Neříkám to proto, abych někomu nahrávala ve volbách, to si jako komisařka nemohu dovolit. Ale rétorika některých stran dává tušit, jakým směrem by tu zemi vedly. Na Slovensku je ta kampaň hodně ovlivněna ruskou propagandou,“ poznamenala Jourová v rozhovoru pro server Seznam zprávy.

Více info na parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru