Nahradia Čechov moslimovia a Afričania? „Za takých 10 rokov budú pravdepodobne burkini a moslimské zvyky jednoducho realitou ČR…”

„Za takých 10 rokov budú pravdepodobne burkini a moslimské zvyky jednoducho realitou ČR a nevyzerá to, že by tomu naozaj chcel niekto z popredných českých politikov a štátnych úradníkovi zabrániť,“ hovorí v rozhovore pre Sputnik známy expert na islam Lukáš Lhoťan.

Sputnik: Pražský aquapark povolil návštevníčkam plávať v takzvaných burkinách. To vyvolalo kontroverzie dokonca na vládnej úrovni. Ministerka pre miestny rozvoj za ANO Karla Šlechtová právo na burkiny obhajuje, jej kolegyňa, Michaela Marksová z ČSSD, ktorá vedie ministerstvo práce a sociálnych vecí, je k tejto móde skeptická. Čo si o celej kauze myslíte vy?

Lhoťan: Podľa mňa sa deje logická vec. Pribúda u nás moslimov, takže aj pribúda stretnutie s ich zvykmi a spôsobom života. Čechom sa to síce nepáči, ale ak sa niečo nezmení v politike českej vlády a štátnej správe, tak moslimov u nás bude pribúdať a budú stále viac presadzovať svoje zvyky a poňatie spoločnosti.

Ľuďom sa to nemusí páčiť, ale keď do roku 2100 má vymrieť zhruba 4,5 milióna Čechov (podľa Tomáša Fialu z Vysokej školy ekonomickej v Prahe) tak kto ich nahradí? No samozrejme, že moslimovia a Afričania. Za takých 10 rokov budú pravdepodobne burkiny a moslimské zvyky jednoducho realitou ČR a nevyzerá to, že by tomu naozaj chcel niekto z popredných českých politikov a štátnych úradníkovi zabrániť.

Ako si vysvetľujete náhle tolerantný postoj k burkinám?

Je to súčasť multikultúrnej politiky Európskej únie, českej politickej reprezentácie a prostý logicky ťah podnikateľov. Tým je jedno, že k ním do hotela či aquaparku idú moslimovia s odlišnými zvykmi, hlavne keď platia. Ako sa u nás hovorí – peniaze nemajú náboženstvo.

Nie sú burkiny zámernou kultúrne provokáciou? Moslimky by malo skôr znepokojovať, že sa budú kúpať spoločne s mužmi …

Je to celé blbosť. Podľa mňa je to snaha dosiahnuť, aby sa „vlk (teda Alah) nažral a koza zostala celá“. Pretože keď sa žena v burkinách omočí vo vode, tak jej mokré oblečenie obtiahne telo a sú jej výrazne vidieť prsia a podobne. Pritom podstatou nariadenia ortodoxného islamu nie je len to, že má byť telo ženy zahalené, ale oblečenie nemá byť upnuté alebo zvýrazňovať ženské tvary.

Takto by skôr kúpajúce sa moslimky v burkinách mohli ísť rovno do súťaže miss mokré tričko.

Vlani v niektorých francúzskych mestách boli burkiny zakázané ako symbol blízky islamizmu. Mala by sa Česká republika obdobne brániť tejto móde?

Podľa mňa áno. A nielen na verejných kúpaliskách. Podľa mňa toto praktizujú rodičia u svojich dcér pri školskej dochádzke. Mám informácie, že už dnes niektorí moslimskí rodičia odmietajú v českých školách púšťať svoje dcéry na hodiny plávania spoločne s chlapcami a takých prípadov bude pribúdať.

V situácii, keď Európska únia, poprední českí politici a štátny aparát ČR plánovito podporuje migráciu z moslimských krajín do ČR, tak sa nedá očakávať nič iné. Viete, u nás pred voľbami vždy naraz veľa politikov začne vystupovať proti islamu a imigrácii a po voľbách zrazu otočoa a robia všetko preto, aby k nám týchto ľudí presťahovali.

Je to však logické, keď má Česká republika do roku 2100 prísť skoro o polovicu obyvateľov, tak vedenie Európskej únie a českí politici chcú vyriešiť dve krízy jedným ťahom. Udržať súčasný ekonomický model presunom milióna imigrantov z preľudneného moslimského sveta a Afriky a zároveň uľahčiť tieto preľudnené oblasti. A to znamená, že moslimské zvyky tu u nás v Českej republike sú, budú a budú sa rozširovať.

Přejít nahoru