Maďarsko by mělo zvážit odchod z EU, pokud Brusel učiní drastický krok ke změně smlouvy, tvrdí maďarský publicista

Maďarsko má novou červenou linii, protože Německo a Francie se snaží převzít kontrolu nad celým blokem, píše maďarský politický analytik Tamás Fricz.

Mohu jen říci, že pokud se nám to skutečně podaří prosadit v institucích EU, musíme opravdu vážně zvážit naši roli a podmínky setrvání v EU,” napsal Fricz v reakci na navrhovaná nová reformní opatření.

“Opět se našly dvě mocnosti EU: Francie a Německo jsou odhodlány reformovat – nebo jinými slovy omezit – práva členských států v tomto roce, včetně zrušení práva veta v Evropské radě, jediném orgánu EU, kde se ještě počítá slovo členských států,” napsal.

Popsal, že o tomto kroku poprvé hovořili německá státní ministryně Anna Lührmannová a francouzský státní ministr pro EU Laurence Boone v rozhovoru pro Euractiv před několika týdny. Od té doby však EU své plány urychlila a Německo a Francie pověřily 12 odborníků, aby vypracovali 60stránkový návrh reformního dokumentu, který podrobně popisuje, jak by měla být EU “reformována”, zejména zrušením práva veta.

zdroj: RMX

Přejít nahoru