Saúdská Arábie se změnila v noční můru. Mnoho fotbalistů a jejich rodin je drženo jako rukojmí

Podle rumunského portálu Liberta proběhlo jen za posledních šest měsíců 21 soudních sporů mezi fotbalisty a saúdskými kluby. Všechny tyto případy vyřešila FIFA a Sportovní arbitrážní soud (CAS) ve prospěch hráčů a celková částka odškodnění přesáhla 15 milionů eur.

V letošním roce se Saúdům podařilo přilákat velká jména jako Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Neymar nebo Sadio Mané. Místní fotbalová liga se stala lákadlem pro evropské hvězdy, i když pro mnohé z nich není ideální destinací. Řada fotbalistů přišla do Perského zálivu za lukrativními smlouvami, ale zůstala zklamaná a o slíbené peníze musela bojovat u soudů.

Victor Piturca byl trenérem Al Ittihadu dvě sezony v letech 2014 až 2016. Po první z nich mu nebyla vyplacena mzda, a proto ukončil smlouvu. S klubem však znovu podepsal smlouvu, jen aby se vyhnul soudnímu sporu. Nakonec se jí stejně nevyhnul a v roce 2017 vymáhal u Sportovního arbitrážního soudu v Lausanne odškodné ve výši 2 milionů eur.

Nepříjemnou zkušenost se Saúdskou Arábií má i rumunský trenér Marius Sumudica, který v roce 2022 strávil tři měsíce v Al Šabábu a poté 11 měsíců v Al Raedu. Z posledně jmenovaného klubu byl propuštěn, přestože měl ještě rok platnou smlouvu. Odstupné, které mu vedení klubu nabídlo, bylo výrazně nižší, než stanovovala smlouva. Trenér se proto obrátil na FIFA a v současné době čeká na rozhodnutí.

Dalším případem je Nicolae Stanciu, za kterého Al Ahlí v lednu 2019 zaplatilo pražské Spartě 10 milionů eur. Fotbalista měl slíbenou prémii, ale nedostal vyplacenou mzdu a po dvou měsících klub na protest opustil. Klub z Džiddy nakonec ustoupil a dlužnou částku mu vyplatil. Rumunský internacionál se nakonec vrátil a odehrál ještě 5 zápasů. Saúdskoarabští funkcionáři mu však jeho chování neodpustili a následující rok ho prodali za výrazně nižší částku. Třicetiletý záložník se nicméně po čtyřech letech vrátil zpět na Blízký východ a v této sezoně hraje za Damac FC.

V roce 2022 vypracovala Mezinárodní federace profesionálních fotbalistů (FIFPro) zprávu, ve které doporučila fotbalistům vyhýbat se 7 zemím, včetně Saúdské Arábie. Hlavním důvodem bylo právě nedodržování platových podmínek, neboť z 21 případů, které měla FIFA za poslední půlrok na stole, byla chyba vždy na straně klubu.

zdroj: sport.sk

Přejít nahoru