Během hudebního festivalu v Izraeli vtrhli na akci palestinští teroristé, kteří se snažili způsobit co největší škody a zabít co nejvíce lidí

Znepokojivé fotografie kolující po internetu, z nichž mnohé zveřejnilo samo ministerstvo zahraničí, ukazují řadu mrtvých po masakru, který se odehrál na hudebním festivalu Tribe of Nova v Izraeli nedaleko Gazy. Jak uvádí CNN, akce se během několika okamžiků změnila v krvavý chaos. Uprostřed zábavy vtrhli na místo konání těžce ozbrojení palestinští teroristé a rozpoutali masakr. Situace v regionu je mimořádně napjatá poté, co palestinská teroristická organizace Hamas o víkendu vyslala na Izrael rakety.

Na sociálních sítích se také objevila řada videí, na kterých lidé tančí a baví se při hudbě, když náhle v dálce spatří přicházet teroristy. Civilisté neměli šanci. Mnozí byli na místě zastřeleni. Areál festivalu byl doslova posetý mrtvými těly. Na jednom ze snímků je dokonce vidět rukojmí pokryté krví, které teroristé nakládají do auta.

https://twitter.com/JackFought_1/status/1711183485766090885?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1711183485766090885%7Ctwgr%5Ebaa180ef7a6c981f1819ac4348e2ce5bd1011393%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.topky.sk%2Fcl%2F11%2F2607687%2FMASAKER-na-festivale-v-Izraeli–Stovky-mrtvych-a-tisice-zranenych–Vojaci-spravili-zo-seba-zive-stity

Izraelská záchranná služba Zaka uvedla, že na festivalu přišlo o život nejméně 260 lidí. “Zvažovali jsme, zda tyto hrůzné snímky zveřejnit, ale svět musí vidět, proti čemu stojíme. Tohle nejsou ‘bojovníci za svobodu’, jak sami sebe nazývají. Jsou to teroristé z Hamásu. Nijak se neliší od ISIS (teroristické organizace Islámský stát),” uvedlo izraelské ministerstvo zahraničí v prohlášení, informují topky.sk.

Izraelští vojáci používali vlastní těla jako lidské štíty, aby ochránili co nejvíce bezbranných lidí. “Chránili nás vlastními těly. Viděli jsme je padat před našima očima. Byli to hrdinové. V tu chvíli nás zachránili asi stovku. Byl jsem také v té skupině,” řekl Tamir a dodal, že jeho rodina a přátelé se schovali za blízké stromy a keře, což je ochránilo před zastřelením nebo vzetím rukojmí. “Měli jsme štěstí. Ve skutečnosti mnoho lidí utíkalo na parkoviště, aby se co nejrychleji dostali ke svým autům. Hamas to předvídal a teroristé tam na ně už čekali. Na parkovišti to byla také jatka. Ale i tam vzali mnoho rukojmích,” pokračuje Tamir.

Teroristé si později všimli, že lidé prchají také mezi stromy, kde se Tamir ukrýval. “Kolem mě začala padat mrtvá těla. Přikryl jsem se špinavým listím, což mi nakonec zachránilo život. Nevěděl jsem, co se se mnou stane. Někteří měli ustřelené nohy, takže nemohli utéct a bránit se. Všude kolem mě se ozývaly zděšené výkřiky umírajících lidí. Dva z mých přátel začali bít a vzali si je jako rukojmí,” dodal zděšeně.

Přejít nahoru