Klíčem k předčasnému důchodu je nevyčnívat z davu, radí bývalý právník v důchodu

Pečlivým plánováním každého kroku se Alexi Triasovi podařilo odejít do důchodu těsně po čtyřicítce.

Člověk, který plánuje odejít do předčasného důchodu, nemá příliš prostoru pro finanční chyby, protože jeho cílem je nashromáždit určitou částku peněz v omezeném čase. Podle CNBC stačí jeden špatný investiční krok nebo předražený nákup a sen o předčasném důchodu se může rozplynout.

Právě díky pečlivému plánování každého kroku se Alex Trias dokázal vyhnout jakýmkoli nezdarům a odejít do důchodu ve věku 41 let. Sám říká, že pokud jde o utrácení peněz, ničeho nelituje, protože z toho nikdy neudělal zvyk.

Přestože bývalý právník ročně vydělával šestimístné částky, oblečení si kupoval v diskontních řetězcích, k dopravě používal veřejnou dopravu a ani doma to s nábytkem nepřeháněl. Díky těmto krokům se mu podařilo minimalizovat své výdaje před odchodem do důchodu. Trias přiznal, že i přesto existují tři finanční lekce, které se mohl naučit dříve:

1. Snažit se být originální
Trias zjistil, že ne vždy se vyplatí snažit se vyčnívat z davu. To platí nejen v profesním životě, ale i ve financích. Bývalý právník prý až později pochopil, proč jsou některé postupy právem považovány za nejlepší. Do té doby si vždy myslel, že člověk může v práci uspět jen tehdy, když vyniká nebo se snaží měnit osvědčené taktiky.

2. Význam dobrých návyků
Pokud jde o finance, Trias nejvíce lituje svého dřívějšího způsobu myšlení. “Dříve jsem neustále přemýšlel o tom, jak investovat za nízkou cenu, pak chvíli počkat a prodat majetek za vyšší cenu,” vysvětlil právník v důchodu.

Místo snahy odhadnout trh Trias doporučuje, aby se investování a spoření stalo zvykem. Nejlepší strategií je podle něj bezmyšlenkovitě opakovat vklady pokaždé, když na účet přijde výplata, bez ohledu na to, co se děje ve světové ekonomice. “Nesoustřeďte se na konečný výsledek, ale na návyky, které si vytvoříte,” dodává Trias.

Více info na trend.sk

Přejít nahoru