Podvod. Z Polska si vozíte ošklivá překvapení, ukázalo se

Češi u česko-polských hranic rádi jezdí nakupovat levné potraviny do Polska. Agrární komora České republiky ale upozorňuje na zjištění polské Obchodní inspekce a Zemědělské a potravinářské inspekce. Možná si z Polska vozíte ošklivá překvapení. Inspektoři zjistili, že polští výrobci využívají těžké doby a rostoucích cen a v mnoha případech vyměňují dražší suroviny za levnější, aniž by o tom na obalu informovali. V některých výrobcích bylo hovězí maso nahrazováno kuřecím a vepřovým, kuřecí maso bylo kvůli objemu naplněné vodou. Ukázalo se také, že výrobky s obsahem sýru Feta ve skutečnosti obsahovaly levnější náhražky a mnoho dalšího.

Agrární komora České republiky na svém facebooku informovala o závažných zjištěních polských potravinářských inspektorů. Do Polska přitom kvůli příznivým cenám jezdí nakupovat tisíce Čechů, nákupy v Polsku dokonce v dubnu doporučil i ekonomický poradce premiéra Štěpán Křeček. Ten to vysvětloval tím, že nákupy v Polsku lidé ušetří a navíc snížením poptávky po českých potravinách dojde i ke snížení českých cen.

„Jak se v Polsku podvádí s potravinami? Podle polské Zemědělské a Obchodní inspekce až 77 % kontrolovaných výrobků (polotovarů), které měly být vyrobeny z hovězího masa, byly ve skutečnosti vyrobeny z výrazně levnějšího vepřového a drůbežího masa. Více než 44 % výrobků, které měly obsahovat sýr Feta, ve skutečnosti obsahovaly jeho nejlevnější náhražky. 37 % kontrolovaných chlebových a cukrářských výrobků, které měly být vyrobeny z grahamové mouky, ve skutečnosti neobsahovaly ani gram této mouky,“ upozorňuje Agrární komora.

„A co našli polští inspektoři dál? V jednom supermarketu odhalili 7 tun drůbežího masa, které bylo naplněné vodou. Každé balení bylo asi o čtvrtinu těžší, než mělo ve skutečnosti být. Máslové rohlíky byly vyráběny bez másla, cukrářské výrobky neobsahovaly pravou smetanu nebo vanilkový cukr, ale umělá potravinářská barviva, která výrobci zatajovali,“ píše Agrární komora.

Polská Obchodní inspekce a Zemědělská a potravinářská inspekce varuje, že polští výrobci šidí zákazníky a v mnoha případech se liší obsah od toho, co je deklarováno na obalu, kdy jsou některé dražší suroviny vyměňovány za levnější varianty. Jen v roce 2022 provedli inspektoři na domácím trhu více než 7000 kontrol, přičemž problémy se objevovaly u každého čtvrtého výrobku, jak informuje server fakt.pl.

Více info na parlamentnilisty.cz

Přejít nahoru