Egyptský úředník hrozí, že pošle milion Palestinců do Evropy

Ve zprávě Financial Times, která podrobně popisuje rostoucí obavy egyptské vlády z možné masivní uprchlické krize, nejmenovaný úředník údajně prohlásil, že pokud budou palestinští uprchlíci nuceni opustit Gazu, pošle do Evropy 1 milion Palestinců.

Podle Financial Times řekl vysoký egyptský úředník svému evropskému protějšku: “Chcete, abychom přijali 1 milion lidí? Tak já je pošlu do Evropy. Tolik vám záleží na lidských právech – no tak si je vezměte”.

Izraelské syté bombardování Gazy by se mohlo stát pro Evropu vážným problémem, protože statisíce Palestinců prchají na jih.

Další sousední arabské státy, z nichž mnohé již mají značný počet palestinských uprchlíků, jako například Jordánsko, rovněž odmítají přijímání dalších palestinských uprchlíků.

“To je červená linie,” řekl novinářům král Abdulláh II, který vládne Jordánsku, “myslím, že je to plán některých obvyklých podezřelých, kteří se snaží vytvořit problémy na místě.”

“V Jordánsku nebudou žádní uprchlíci a v Egyptě žádní uprchlíci,” dodal.

Zpráva přichází v době, kdy prezident Joe Biden varuje, že Izrael by neměl okupovat pásmo Gazy, což by vážně narušilo téměř bezpodmínečnou podporu Izraele ze strany USA. Biden v pořadu “60 minut” uvedl, že by to byla “vážná chyba”. Organizace spojených národů již obvinila Izrael z porušování mezinárodního práva bombardovací kampaní a obléháním Gazy, které odřízlo 2,2 milionu obyvatel Palestiny od potravin, vody a elektřiny.

zdroj: RMX

Přejít nahoru