Netanjahu slíbil, že “každý člen Hamásu zemře”, zatímco se izraelští občané mobilizují k válce

Premiér Netanjahu, těsně poté, co s Bennym Gantzem vytvořil mimořádnou válečnou vládu,…

I Gantz ve středu večer hovořil o totální mobilizaci společnosti:

Benny Gantz, který ve středu vstoupil do mimořádné vlády s Netanjahuem, prohlásil, že jeho spolupráce s vládou je “jasným vzkazem našim protivníkům i všem izraelským občanům: všichni společně se mobilizujeme”. Gantz po zasedání bezpečnostního kabinetu, kterého se zúčastnil, řekl: “Stejně jako lidé zleva i zprava, z města i z vesnice, vyrážejí do boje, budou i rozhodnutí vlády přijímat lidé z různých táborů. Nyní jsme všichni jeden tábor – tábor lidu Izraele.”

Koordinátor Rady národní bezpečnosti USA John Kirby potvrdil, že Spojené státy vyšlou do východního Středomoří letadlovou loď USS Dwight D. Eisenhower, poté co již bylo oznámeno, že v rámci “podpůrných” operací souvisejících s konfliktem mezi Izraelem a Gazou bude nasazena letadlová loď USS Gerald R. Ford.

Kirby však uvedl, že Eisenhower se přímo nepřipojí ani nebude eskortovat. Místo toho bude letadlová loď v regionu k dispozici, pokud bude vyzvána. Ačkoli se Kirby na tiskovém brífinku snažil nasazení dvou letadlových lodí bagatelizovat jako poněkud rutinní nebo očekávané, budou jistě v pohotovosti pro případný zásah, pokud se na Blízkém východě bude nadále rozpoutávat peklo.

Kirby rovněž potvrdil, že americká administrativa jedná s Katarem v rámci zprostředkovatelských snah o osvobození rukojmích zadržovaných Hamásem. Předpokládá se, že mezi zajatci v Gaze, která je v tuto chvíli ostřelována izraelskými leteckými údery, jsou i Američané. Kirby uvedl následující:

“Samozřejmě jednáme nejen s Izraelci o tom, jak by mohlo vypadat osvobození rukojmích, ale i s dalšími spojenci a partnery v regionu. A existují některé země, jako je Katar, které mají otevřené komunikační linky s Hamásem, takže samozřejmě rozhazujeme sítě, jak se dalo očekávat, chceme dostat všechna tato rukojmí zpět k jejich rodinám, zejména americká rukojmí, o tom není pochyb.”

Translated with DeepL

zdroj

Přejít nahoru