Záhada roku: Na tomto tajemném ostrově na Sibiři byla před 1 300 lety postavena pevnost a nikdo neví proč

[N]a první pohled vypadá obdélníkový ostrov Por-Bajin se svou pravidelnou strukturou a rozpadlými částmi jako zlověstná pevnost nebo věznice. Avšak jedno je jisté – není dosud známo, k čemu obdélníkový ostrov s labyrintovými ruinami, který se nachází uprostřed jezera na nejhlubší Sibiři, skutečně sloužil, když byl před 1300 lety vybudován. Názory historiků a vědců se rozcházejí, ale někteří odborníci se domnívají, že izolované oblasti mohli být postaveny za účelem lidi přilákat místo toho, aby je zde uvěznili, a uvažují o tom, že by to býval mohl být letní palác, klášter nebo astronomická observatoř.

 

Název ostrovu Por-Bajin se v tuvinštině překládá jako „hliněný dům“ a nachází se mezi oblastmi Sayan a Altai asi 3800 km od Moskvy poblíž mongolské hranice. Umístění ostrovu bylo poprvé objeveno v roce 1891 a ani o více než století později nebyl účel ostrova dosud vysvětlen.

Podrobnější průzkum se konal v roce 2007, kdy archeologové objevili hliněné tabulky s otisky lidských nohou, vybledlé barevné kresby na omítkách stěn, obří brány a úlomky ohořelého dřeva. Odborníci tvrdí, že byl ostrov vybudován v období Ujgurského kaganátu  (744-840 n. l.), ale není jasné, jaký by byl jejich motiv pro stavbu pevnosti na tak opuštěném místě, které je tak daleko od velkých osad a obchodních cest.

Zápletka houstne, co se týče způsobu, jakým byla pevnost postavena, a použitých stavebních materiálů, o kterých se zmiňuje čínská architektonická tradice. Vědci byli schopni využít laserové mapování pro vytvoření 3D obrazu toho, na co mohl být 3,5 hektaru rozlehlý pozemek využíván. Ačkoliv již bylo řečeno, že je pevnost okolo 1300 let stará, mnoho zdí zde bylo neporušených a dobře zachovalých. Hlavní struktura budov na vnitřní nádvoří byla rozdělena do dvou částí, obklopená ochozy, které byly podepřené 36 dřevěnými sloupy na kamenných základech.

Ještě více matoucí než debata o tom, proč byla pevnost vytvořena, je otázka, proč byla opuštěna.Výzkumní pracovníci zaznamenali na ostrově nedostatečný systém vytápění navzdory trvajícímu drsnému sibiřskému počasí a faktu, že se nachází 7545 stop nad hladinou moře.

Ruský prezident Vladimír Putin navštívil tento ostrov s monackým princem Albertem v roce 2007 a opakovaně dával najevo, že je zmaten. „Byl jsem na mnoha místech, viděl jsem mnoho věcí, ale nikdy jsem neviděl nic podobného,“ řekl.

[buttongroup style=”justified”][button style=”btn-link btn-lg” type=”link” target=”true” link=”http://www.suenee.cz/tajemny-ostrov-na-sibiri/” title=”Suenee.cz” ]
[button style=”btn-link btn-lg” type=”link” target=”false” link=”http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3028656/The-ancient-fortress-historians-Putin-baffled-knows-spectacular-1-300-year-old-Siberian-island-fort-built-abandoned.html” title=”DailyMail.co.uk” ]
[/buttongroup]

Přejít nahoru