Zelenskij tlačí Ukrajinu do EU: Sedm doporučení Evropské komise jsme již prakticky realizovali!

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dělá vše pro to, aby jeho země co nejdříve vstoupila do Evropské unie a NATO. S tím druhým zřejmě nemůže tak brzy počítat, protože dokud na jeho území probíhá válka s Ruskem, bylo by to čiré šílenství. To první je však pro něj nesmírně důležité. Pro něj a Ukrajinu ano, ale pro samotnou Evropskou unii by to bylo doslova železné pouto na noze.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek prohlásil, že Ukrajina “prakticky realizovala” doporučení Evropské unie, která byla předložena jako podmínka pro její vstup do EU. Britská stanice BBC podle TASR vysvětlila, že Zelenskyj to řekl večer v projevu k účastníkům summitu Evropské rady, který se konal na úrovni vedoucích představitelů EU. Zelenskyj ve svém projevu zdůraznil, že Ukrajina nežádá o výjimky z obecných pravidel, a to navzdory válce, kterou Rusko rozpoutalo na jejím území. Informoval, že “Ukrajina prakticky provedla sedm doporučení Evropské komise”.

Podle agentury Reuters Evropská unie pravděpodobně ocení dosavadní úsilí Ukrajiny, ale může si klást další podmínky, zejména v souvislosti s bojem proti korupci a právy menšin, což je otázka, kterou Maďarsko Ukrajině opakovaně kladlo. Ukrajina získala status kandidátské země pro vstup do Evropské unie v loňském roce, informuje ereport.sk.

Přejít nahoru