Deodoranty mohou způsobit rakovinu prsu

Podle studie švýcarských vědců hrozí ženám, které pravidelně používají deodoranty obsahující soli hliníku, riziko vzniku rakoviny prsu.

Původní testy na jednotlivých buňkách prsu odebraných ze zdravé lidské tkáně byly poté zopakovány ve studiích na myších a výsledky byly stejné: dlouhodobé vystavení solím hliníku vedlo ke vzniku nádorů a metastáz.

“Myslím, že bychom se měli vyhýbat všem deodorantům obsahujícím soli hliníku,” uvedl spoluautor studie Andre-Pascal Sappino, odborník na rakovinu ze Ženevské univerzity.

“Je obtížné ověřit, zda značky, které tvrdí, že ‘neobsahují hliník’, jej skutečně neobsahují,” dodal profesor onkologie.

Podle Sappina se výsledky jejich předchozích studií setkaly se skepsí, ale objevuje se stále více důkazů, což znamená, že tentokrát bude mnohem snazší jejich práci publikovat.

Dosud byly soli hliníku “podezřelé, ale nepovažovaly se za jasnou příčinu”, uvedl profesor s odkazem na analogii s azbestem, jehož používání je ve Švýcarsku a Evropské unii zakázáno.

“Azbest je levný materiál a měl obrovský potenciál pro průmyslové využití a trvalo 50 let, než byl zakázán. Doufáme, že zákaz hliníkových solí nebude trvat dlouho,” řekl Sappino.

Stejně jako azbest není hliník mutagenní, ale podkožní injekce hliníkových solí myším vedly ke vzniku “velmi agresivních nádorů”.

Přestože vědci zcela neprokázali formální souvislost s rakovinou prsu, vědec uvedl, že doporučuje všem ženám, aby se vyhýbaly používání deodorantů obsahujících soli hliníku.

Muži by si to měli také dvakrát rozmyslet: I když je rakovina prsu u mužů vzácná, počet případů podle profesora stoupá. Od výrobců kosmetiky lze podle něj očekávat odpor.

“Nyní se rozpoutává válka. Budou se chovat jako výrobci tabáku a budou tvrdit, že není dostatek důkazů o škodlivosti pro člověka.”

Výzkumná práce, jejímž spoluautorem je čtveřice vědců z Clinique des Grangettes, byla publikována v časopise International Journal of Cancer.

zdroj: Biosferaklub, Titulní obrázek: Pixabay.com/DaModernDaVinci

Přejít nahoru