Vědci napojení na WEF oznámili vytvoření lidských embryí vypěstovaných v laboratoři bez vajíček a spermií

Laboratorně vypěstovaná lidská embrya byla vytvořena ve společném projektu Cambridgeské univerzity a Kalifornského technologického institutu a replikují přirozená embrya v nejranějších fázích lidského vývoje.

Minulý týden Světové ekonomické fórum slíbilo budoucnost, v níž budou laboratorně vypěstovaní lidé kontrolováni z hlediska vyhovujících vlastností. Zdá se, že tato budoucnost přišla dříve, než mnozí očekávali.

Podle vědců nemají počátky mozku nebo tlukoucího srdce, ale obsahují buňky, které budou tvořit placentu a žloutkový váček, což vede k obavám, že by embrya mohla být použita k odběru orgánů.

Podle deníku Daily Mail: Na syntetická embrya se ve Velké Británii ani ve většině zemí po celém světě nevztahují zákony, což znamená, že přicházejí s vážnými etickými a právními problémy týkajícími se použití lidských embryí v laboratoři.

Profesorka Magdalena Zernicka-Goetzová z Cambridgeské univerzity popsala svou práci na výročním zasedání Mezinárodní společnosti pro výzkum kmenových buněk v Bostonu: “Můžeme vytvořit modely podobné lidským embryím přeprogramováním [embryonálních] kmenových buněk.”

Před přednáškou řekla deníku The Guardian: “Je to krásné a vytvořené výhradně z embryonálních kmenových buněk.”

I když zatím není jasné, zda by syntetická embrya mohla pokračovat ve vývoji i po svém raném stádiu, jejich implantace do dělohy pacientky by byla nezákonná a v blízké budoucnosti neexistuje žádná vyhlídka na jejich použití pro lékařské účely.

Robin Lovell-Badge, vedoucí oddělení biologie kmenových buněk a vývojové genetiky na Institutu Francise Cricka v Londýně, řekl deníku The Guardian: “Myšlenka je taková, že pokud skutečně modelujete normální vývoj lidských embryí pomocí kmenových buněk, můžete získat strašně moc informací o tom, jak začínáme s vývojem, co se může pokazit, aniž byste museli používat raná embrya pro výzkum.”

V diskusi o etických otázkách obklopujících tato zjištění dodal: “Pokud je celým záměrem to, aby se tyto modely velmi podobaly normálním embryím, pak by se s nimi mělo zacházet stejně.

“V současné době v legislativě nejsou. Lidé se toho obávají.”

Titulní obrázek: Pixabay.com/Weslleycs97

Přejít nahoru